Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh britanic, a murit joi, a anunțat Palatul Buckingham, informează BBC Online. Avea 96 de ani.

UPDATE

Elisabeta a II-a a devenit regină în 1952 și a asistat la schimbări sociale enorme.

Odată cu moartea ei, fiul ei cel mare, Charles, fostul prinț de Wales, va fi rege.

Palatul Buckingham a anunțat că ”regina a avut o moarte ușoară în această după-amiază, la Balmoral”.

"Regele și regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și vor reveni mâine la Londra".

Toți copiii reginei s-au îndreptat spre Balmoral, în apropiere Aberdeen, după ce medicii au pus-o pe Elisabeta a II-a sub supraveghere medicală. 

Și prințul William e la Balmoral, în timpul ce prințul Harry urmează să ajungă, notează BBC Online.

O viață în spiritul datoriei

În calitate de șef de stat, Elisabeta a II-a a trăit austeritatea postbelică, tranziția de la un imperiu la Commonwealth, sfârșitul Războiului Rece și intrarea Regatului Unit în UE și apoi Brexitul.

În perioada domniei sale, Marea Britanie a avut 15 prim-miniștri, începând cu Winston Churchill, născut în 1874, și terminând cu Liz Truss, născută 101 ani mai târziu, în 1975,  primită de regină la începutul acestei săptămâni pentru a-și prelua mandatul.

Ea a ținut audiențe săptămânale cu prim-ministrul pe tot parcursul domniei sale.

Regina s-a născut Elizabeth Alexandra Mary Windsor, în Mayfair, Londra, la 21 aprilie 1926.

Puțini ar fi putut prevedea că va deveni monarh, dar în decembrie 1936 unchiul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat de la tron ​​pentru a se căsători cu americanca Wallis Simpson.

Tatăl ei a devenit regele George al VI-lea și, la vârsta de 10 ani, Lilibet, așa îi spunea familia, a devenit moștenitoarea tronului.

Trei ani mai târziu, Marea Britanie a intrat în război împotriva Germaniei naziste. Elizabeta și sora ei mai mică, prințesa Margaret, au petrecut o mare parte a războiului la Castelul Windsor, după ce părinții lor au respins sugestiile ca familia să fie evacuată în Canada.

După ce a împlinit 18 ani, Elizabeta a petrecut cinci luni la Serviciul Teritorial Auxiliar și a deprins noțiuni de bază privind mecanica motoarelor și de conducere. 

În timpul războiului, a făcut schimb de scrisori cu vărul ei de-al treilea, Filip, prințul Greciei, care se afla în Marina Regală. Cei doi s-au căsătorit la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947, prințul luând titlul de Duce de Edinburgh.

Mai târziu, ea l-a descris drept ”puterea și tăria mea” în cei 74 de ani de căsnicie, înainte de moartea lui în 2021, la vârsta de 99 de ani.

Primul fiu, Charles, s-a născut în 1948. Au urmat prințesa Anne, în 1950, prințul Andrew, în 1960, și prințul Edward, în 1964. Avea opt nepoți și 12 strănepoți.

Elizabeta se afla în Kenya în 1952, reprezentându-l pe rege care era bolnav. Acolo a primit vestea morții tatălui ei și s-a întors imediat la Londra.

A fost încoronată la Westminster Abbey pe 2 iunie 1953, la vârsta de 27 de ani. Peste 20 de milioane de oameni au urmărit evenimentul la televizor, o audiență record. 

Va fi martora unor mari schimbări, inclusiv sfârșitul Imperiului Britanic, și anii '60, care vor veni cu schimbări sociale importante.

Elisabeta a reformat monarhia pentru această epocă mai puțin reverențioasă, interacționând cu oamenii prin plimbări, vizite regale și prezențe la evenimente publice. Angajamentul ei față de Commonwealth a fost o constantă - a vizitat cel puțin o dată fiecare țară din Commonwealth.

A trecut și prin perioade dureroase. În 1992, „annus horribilis” al Reginei, un incendiu a devastat Castelul Windsor. Trei dintre copii au divorțat. 

După moartea Dianei, prințesa de Wales, într-un accident de mașină la Paris, în 1997, regina a fost criticată pentru reticența de apărea în public.

Au existat și momente de îndoială privind relevanța monarhiei în societatea modernă.

„Nicio instituție… nu ar trebui să se aștepte să fie scutită de controlul celor care îi oferă loialitatea și sprijinul lor, ca să nu mai vorbim de cei care nu o fac”, a spus ea.

++++

Medicii sunt îngrijorați de starea de sănătate a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și i-au recomandat să rămână sub supraveghere medicală, a anunțat joi Palatul Buckingham, informează BBC Online.

Elisabeta, în vârstă de 96 de ani, se află la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția.

Prințul Charles, soția sa Camilla și prințul William au ajuns în cursul zilei la Castelul Balmoral.

Regina a fost nevoită miercuri să anuleze o întâlnire virtuală cu miniștrii, după ce a fost sfătuită de medici să se odihnească.

Deși plouă, londonezii au început să se adune în fața Buckingham Palace, urmărind veștile care vin de la Balmoral.