Regina Elisabeta a II-a a promulgat luni legea care-l împiedică pe premierul conservator Boris Johnson să retragă Regatul Unit din UE fără un acord pe 31 octombrie, transmite agenția Reuters.

Acesta este ultimul pas în circuitul legislativ al acestei legi, adoptată săptămâna trecută de parlamentul de la Londra de o alianță transpartinică, căreia i s-au raliat și 21 de deputați conservatori pe care Johnson a promis că-i va exclude din partid.

Legea pe care Johnson o numește ''legea capitulării'', pentru că estimează că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor știind că aceștia nu vor putea ieși din UE fără un acord, îl obligă pe șeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexit până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reușește să obțină un nou acord cu UE sau nu primește aprobarea Parlamentului pentru o retragere fără acord.

Totuși Boris Johnson, aflat luni într-o vizită la Dublin, a apreciat că încă este posibilă încheierea unui nou acord privind Brexit înaintea datei limită de 31 octombrie.

În replică, premierul irlandez Leo Varadkar i-a transmis că pentru Irlanda este inacceptabilă eliminarea clauzei de ''backstop'' din acordul privind Brexitul, principalul punct de divergență între Londra și Bruxelles legat de acord, astfel că din punctul de vedere al Irlandei lipsa ''backstop'' nu poate însemna altceva decât un Brexit fără acord.

Clauza de ''backstop'' (plasă de siguranță) este menită să împiedice reapariția unei frontiere fizice în Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord și se regăsește în acordul pe care fostul premier britanic Theresa May l-a convenit cu UE, dar care a fost respins de parlamentul britanic. În virtutea acestei clauze, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană până când se va găsi o altă soluție, motiv pentru care Boris Johnson insistă pentru eliminarea ei din acordul cu UE, a cărui renegociere nu este însă acceptată de blocul comunitar.

La rândul său, Johnson a mai spus în fața presei la Dublin că nu este ''perturbat de nimic din ce se întâmplă în parlament''. ''Cred că ceea ce poporul britanic dorește de la noi este să obținem un acord și să ieșim (din UE) pe 31 octombrie'', a adăugat el.

Întrebat săptămâna trecută dacă le poate promite britanicilor că nu se va duce la Bruxelles să ceară o nouă amânare a Brexitului, cum îi cere legea adoptată miercuri de Camera Comunelor, premierul conservator a răspuns că ar prefera mai degrabă să ''moară'' decât să facă așa ceva.

Miniștri din guvernul său au sugerat chiar că el ar putea ocoli aplicarea acestei legi, astfel încât Regatul Unit să se retragă din UE fără un acord pe 31 octombrie. Astfel, ministrul de externe Dominic Raab a declarat că guvernul de la Londra va ''respecta legea'', dar va ''testa limitele'' acesteia în ce privește obligațiile pe care le impune și interpretarea ei.