Regionalizarea Europei ar face guvernarea UE prea complicată, crede Juncker
Președintele Comisiei Europene spune că nu dorește ca regiunea Catalonia să devină independentă, deoarece ar încuraja și alte regiuni să procedeze la fel.
„Dacă îi permitem Cataloniei să se separe - și aceasta nu este treaba noastră -, atunci alții vor face același lucru. Nu doresc aceasta”, a declarat Juncker într-un discurs rostit la Universitatea din Luxemburg.
Șeful Comisiei Europene crede că guvernarea UE va deveni prea complicată, dacă mai multe regiuni vor deveni independente, notează Agerpres.
De aceea, Juncker s-a declarat „foarte îngrijorat” în legătură cu tendințele separatiste din Europa și l-a încurajat pe premierul spaniol Mariano Rajoy să garanteze că situația este adusă sub control.
În acest timp, aliații de extremă stânga ai liderului catalan Carles Puigdemont i-au cerut acestuia să proclame independența Cataloniei după ce guvernul de la Madridul a amenințat că va suspenda autonomia regiunii.
Guvernul catalan a organizat un referendum privind indepedența acestei regiuni din nord-estul Spaniei, în pofida faptului că această consultare a fost declarată ilegală de justiția spaniolă. Voturile în favoarea independenței au fost majoritare, chiar dacă participarea a fost de sub 50%, iar Puigdemont a promis să declare independența dacă tabăra „da” va câștiga. Marți însă, șeful guvernului catalan a făcut o declarație ambiguă în fața parlamentului regional, prin care a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări în așteptarea unei medieri internaționale în conflictul său cu Madridul.
Guvernul spaniol condus de Mariano Rajoy respinge însă atât independența și rezultatele referendumului, cât și apelul la o mediere internațională. Rajoy i-a cerut lui Carles Puigdemont să clarifice dacă a declarat sau nu independența, iar liderul catalan trebuie să răspundă solicitării Madridului până luni, altfel guvernul central ar putea începând de joi, 19 octombrie, să aplice articolul 155 din Constituție, care îi permite să-și asume direct competențele guvernului regional sau chiar să suspende autonomia.
Referindu-se la apelurile catalanilor pentru o mediere de către UE a crizei cu Madridul, Juncker a spus că executivul comunitar nu poate media dacă numai o parte cere acest lucru. De altfel, poziția oficială a Comisiei Europene este de susținere a guvernului de la Madrid, iar oficialii de la Bruxelles și-au manifestat încrederea în capacitatea lui Mariano Rajoy de a soluționa ceea ce UE consideră a fi o problemă internă a Spaniei.
Comentarii