Regizorul ucrainean Oleg Sențov este laureatul din acest an al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire acordat de Parlamentul European.

Oleg Sențov este un regizor ucrainean care a fost condamnat la 20 de închisoare pentru „plănuirea unor acte de terorism” împotriva guvernării „de facto” a Rusiei în Crimeea, ca urmare a unui proces descris de Amnesty International drept „necinstit în fața unui tribunal militar”.

Sențov a devenit simbol pentru aproximativ 70 de cetățeni ucraineni arestați ilegal și condamnați la pedepse lungi cu închisoarea de către forțele de ocupație ruse din peninsula Crimeea. Oleg Sențov a fost în greva foamei din mai până pe 6 octombrie 2018, dar a întrerupt greva foamei după ce a fost amenințat că va fi alimentat cu forța.

„Prin curajul și hotărârea sa, punându-și viața în pericol, regizorul Oleg Sențov a devenit un simbol al luptei pentru eliberarea deținuților politici din Rusia și din întreaga lume. Acordându-i Premiul Saharov, Parlamentul European și-a exprimat solidaritatea cu domnul Sențov și cu cauza sa. Cerem să fie eliberat imediat. Lupta dumnealui ne reamintește datoria noastră este să apăram drepturile omului oriunde în lume și în toate situațiile”, a declarat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.