Copleșită de afluxul de refugiați, Suedia a reintrodus, luni, controalele la frontieră pentru persoanele care vin din Danemarca traversând podul Oresund.În urma acestei măsuri,și Danemarca a decis reintroducerea controalelor la frontiera cu Germania.

UPDATE 16:58

La puțin timp după anunț, purtătorul de cuvânt al MAE german, Martin Schäfer, a declarat că Spațiul Schengen este ”în pericol," potrivit AFP, citată de Deutsche Welle. 

”Libera circulație este un principiu important, una dintre cele mai mari realizări ale ultimilor ani”, le-a spus el reporterilor. 

UPDATE 16:30

Premierul danez a declarat că măsura va fi aplicată timp de 10 zile, dar ar putea fi prelungită.

Totodată, el a dat asigurări că nu vor fi verificați toți cei care vin din Germania, controalele nepunând probleme cetățenilor danezi sau germani "obișnuiți" care trec granița.

 UPDATE 13:44

Danemarca a decis reintroducerea controalelor la granița cu Germania, ca urmare a măsurii similare luate de Suedia, care, începând de luni, controlează documentele de identitate ale persoanelor care vin din Danemarca, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Anunțul a fost făcut luni de către premierul danez, Lars Løkke Rasmussen, în cadrul unei conferințe de presă la Copenhaga.

Podul Oresund este  principala poartă de intrare a refugiaților pe teritoriul suedez

Treizeci de puncte de trecere au fost instalate, iar controalele sistematice au intrat în vigoare la miezul nopții în gara daneză Kastrup, în Aeroportul din Copenhaga, unde vor opri toate trenurile care merg spre Suedia.

Un gard înalt de doi metri și lung de câteva sute de metri a fost ridicat în gara Kastrup, pentru a-i împiedica pe refugiații care vor încerca să se urce în trenurile cu destinația Suedia fără a fi controlați.

Decizia reintroducerii controalelor, anunțată pe 17 decembrie de către guvernul suedez, se aplică și feriboturilor care traversează strâmtoarea Oresund, relatează AFP, preluată de Le Monde.

Peste 160.000 de refugiați au ajuns în 2015 în Suedia, iar Oficiul pentru Migrație s-a declarat depășit de situație și a cerut guvernului să intervină. Prin urmare, autoritățile au introdus pe 12 noiembrie controale în mod aleatoriu pe podul Oresund și la feriboturile care vin din porturile daneze și germane de la Marea Baltică.

Măsura a dus la reducerea puternică a numărului de refugiați începând cu mijlocul lunii noiembrie.

În 2016, Suedia estimează că va primi alți 170.000 de refugiați.

Refugiații care vor încerca să se îmbarce fără documente de identitate vor fi respinși automat, la fel ca și cei care sunt în tranzit spre Norvegia și Finlanda dar refuză să depună o cerere de azil la fața locului.

Controlul documentelor de identitate va avea un impact semnificativ asupra circulației pe podul Oresund, care leagă Copenhaga de orașul suedez Malmö. În jur de 8.600 de persoane fac naveta zilnic între cele două orașe.

În urma reintroducerii controalelor, trenurile vor circula la intervale mai mari de timp. Totodată, se estimează că se vor înregistra întârzieri între 10 și 50 de minute.