O propunere a Președinției luxemburgheze a UE permite reintroducerea controalelor la granițele interne Schengen pe o perioadă de maximum doi ani, față de șase luni în prezent. Măsura ar urma să se aplice în situații excepționale.

Inițiativa a fost dezvăluită de organizația Statewatch.

Potrivit EuObserver, Președinția luxemburgheză propune ca reintroducerea controalelor la granițele interne ale Schengen să fie permisă pe o perioadă de până la doi ani, în circumstanțe excepționale care reprezintă "o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne”.

Propunerea arată că "unul sau mai multe state membre" ar trebui să poată decide reintroducerea controalelor "la toate sau la anumite părți din granițele lor interne”.

Steve Peers, profesor de drept comunitar la Universitatea din Essex, apreciază că formularea sugerează faptul că reintroducerea controalelor poate fi aplicată pentru întregul spațiu. 

Grecia, amenințată cu excluderea din Schengen

Surse europene anonime citate de Financial Times susțin că Uniunea Europeană a avertizat Grecia asupra riscului unei suspendări din spațiul Schengen, dacă nu ia măsuri suplimentare pentru a întări controlul la frontierele sale.

Totodată, oficialii europeni sunt nemulțumiți de faptul că Atena nu cooperează cu Frontex și nu acceptă desfășurarea unei misiuni speciale a agenției europene la frontiera cu Macedonia, acolo unde începe ruta balcanică spre Europa de Nord a refugiaților.

Președinția luxemburgheză insistă asupra faptului că o misiunea a Frontex trebuie desfășurată "fără întârziere” la granița greaco-macedoneană.

Grecia a replicat la informațiile publicate de presă, precizând că nu s-a discutat despre o suspendare a sa din Schengen. Atena a acuzat, în schimb, faptul că anumite "cercuri europene” au promovat în ultimele zile o atitudine "ostilă” la adresa Greciei, cu amenințări "inacceptabile” privind excluderea țării din Tratatul Schengen. 

Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați (UNCHR), 740.000 de refugiați au ajuns în Grecia, în 2015.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat în mai multe rânduri că Schengen este în pericol de colaps, dacă frontierele externe ale UE nu sunt mai bine gestionate.

Afluxul de refugiați a determinat mai multe țări europene să ia măsura reintroducerii controalelor la frontiere.

Startul a fost dat de Germania, care, la mijlocul lunii septembrie, a introdus controale la granița cu Austria. Au urmat Cehia, Slovacia și Austria, țară care a impus controale la frontiera cu Ungaria. O măsură similară a luat, luna trecută, și Suedia.