Turcia și-a rechemat în țară ambasadorul din Austria pentru a revizui relațiile pe care le are cu Viena, după o serie de dispute cu statul membru al Uniunii Europene.

"L-am rechemat la Ankara pe ambasadorul nostru de la Viena pentru consultări și pentru a trece în revistă relațiile noastre cu Austria", a anunțat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, citat de agenția Anadolu.

Decizia a venit după ce presa turcă a informat că autoritățile austriece au permis ilegal susținătorilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) să organizeze o demonstrație la Viena.

Ministrul de externe turc, alături de omologul său moldovean, a acuzat Austria de faptul că ar sprijini teroarea.

"Din păcate, motivele pe care le aveam pentru a menține relațiile bilaterale și cooperarea cu Austria cum era înainte nu mai există", a spus Cavusoglu.

Aceasta este a doua oară când ambasadorul turc din Viena este chemat la Ankara.

Săptămâna trecută, ministerul turc de externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Austriei la Ankara pentru a protesta față de un mesaj afișat pe ecranele din aeroportul de la Viena.

Textul afirma că "Turcia permite relațiile sexuale cu copii de vârstă mai mică de 15 ani".

Problema vârstei minime de consimțământ pentru relații sexuale a fost de asemenea, în trecut, subiectul unei controverse între Turcia și Suedia, scrie AFP.

Cavusoglu a declarat că Turcia va lua și "alte măsuri" cu privire la relațiile bilaterale cu Austria în perioada următoare.

Austria a mai infuriat Turcia și după ce a acuzat-o de rasism radical și a susținut ca discuțiile de aderare la UE a Ankarei ar trebui să fie oprite din cauza epurării începute ca urmare a loviturii de stat eșuate din 15 iulie.

"Trebuie să se confrunte cu realitatea: negocierile de aderare sunt în prezent nu mai mult decât o ficțiune", declarase cancelarul austriac Christian Kern la începutul acestei luni.

Și ministrul de externe al Austriei, Sebastian Kurz, a spus că Viena se opune oricărei măsuri care ar aduce Turcia mai aproape de aderarea la Uniunea Europeană.