Dacă cei doi lideri nu se răzgândesc, ar fi prima întâlnire față în față dintre un președinte american în exercițiu și un lider nord-coreean.

Preşedintele american, Donald Trump, a răspuns pozitiv unei propuneri a liderului nord-coreean, Kim Jong Un, de a se întâlni, iar întrevederea ar putea avea loc până la finalul lunii mai, a anunţat joi seara, la Washington, Chung Eui-yong, şeful Oficiului pentru Securitate Naţională din Coreea de Sud, potrivit Agerpres.

Anunţul a fost făcut la Casa Albă şi urmează unei serii de contacte între Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

Kim Jong Un s-a angajat de asemenea să lucreze la „denuclearizarea” peninsulei coreene şi a promis să se abţină de la orice „nou test nuclear sau de rachetă”, a spus oficialul sud-coreean, după o întâlnire cu liderul de la Casa Albă.

„Kim a promis că Coreea de Nord se va abţine de la orice alt test de rachetă sau nuclear. El înţelege că exerciţiul militar comun de rutină efectuat de Coreea de Sud şi Statele Unite trebuie să continue şi şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Trump cât mai rapid posibil”, a continuat el.

Oficialul de la Seul a adăugat că "preşedintele Trump a apreciat informarea şi a spus că îl va întâlni pe Kim Jong Un până la finalul lui mai pentru a obţine denuclearizarea permanentă".

Purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a confirmat: „El (Trump - n.r.) va accepta invitaţia de a se întâlni cu Kim Jong Un într-un loc şi la un moment ce vor fi stabilite”. „Aşteptăm cu nerăbdare denuclearizarea Coreei de Nord. În acelaşi timp, toate sancţiunile şi presiunea maximă trebuie să rămână”, a adăugat ea.

Într-un mesaj pe Twitter, Donald Trump a salutat „marile progrese” în dosarul nord-coreean, insistând că liderul de la Phenian a vorbit de „denuclearizare”, nu doar de o „îngheţare” a activităţilor nucleare.

„Sancţiunile trebuie să rămână în vigoare până ce se va ajunge la un acord”, a adăugat el.