Dacă cei doi lideri nu se răzgândesc, ar fi prima întâlnire față în față dintre un președinte american în exercițiu și un lider nord-coreean.

Președintele american, Donald Trump, a răspuns pozitiv unei propuneri a liderului nord-coreean, Kim Jong Un, de a se întâlni, iar întrevederea ar putea avea loc până la finalul lunii mai, a anunțat joi seara, la Washington, Chung Eui-yong, șeful Oficiului pentru Securitate Națională din Coreea de Sud, potrivit Agerpres.

Anunțul a fost făcut la Casa Albă și urmează unei serii de contacte între Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Kim Jong Un s-a angajat de asemenea să lucreze la „denuclearizarea” peninsulei coreene și a promis să se abțină de la orice „nou test nuclear sau de rachetă”, a spus oficialul sud-coreean, după o întâlnire cu liderul de la Casa Albă.

„Kim a promis că Coreea de Nord se va abține de la orice alt test de rachetă sau nuclear. El înțelege că exercițiul militar comun de rutină efectuat de Coreea de Sud și Statele Unite trebuie să continue și și-a exprimat dorința de a se întâlni cu președintele Trump cât mai rapid posibil”, a continuat el.

Oficialul de la Seul a adăugat că "președintele Trump a apreciat informarea și a spus că îl va întâlni pe Kim Jong Un până la finalul lui mai pentru a obține denuclearizarea permanentă".

Purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a confirmat: „El (Trump - n.r.) va accepta invitația de a se întâlni cu Kim Jong Un într-un loc și la un moment ce vor fi stabilite”. „Așteptăm cu nerăbdare denuclearizarea Coreei de Nord. În același timp, toate sancțiunile și presiunea maximă trebuie să rămână”, a adăugat ea.

Într-un mesaj pe Twitter, Donald Trump a salutat „marile progrese” în dosarul nord-coreean, insistând că liderul de la Phenian a vorbit de „denuclearizare”, nu doar de o „înghețare” a activităților nucleare.

„Sancțiunile trebuie să rămână în vigoare până ce se va ajunge la un acord”, a adăugat el.