CNN a stat de vorbă cu acei ucraineni care au avut norocul să scape din iadul războiului și au ajuns în orașe românești, precum Brașovul, orașul care, titrează CNN în programul prezentat de Anderson Cooper, și-a deschis brațele pentru ei.

CNN a stat de vorbă cu refugiați veniți din Donbass, Odesa și alte regiuni ale Ucrainei. Unii au ajuns acolo după războiul din 2014, iar astăzi sunt din nou refugiați.

„Unii trec frontiera pe jos”, spune Antonina Mikhailova (86 ani), din Odesa, Ucraina, care a supraviețuit celui de-al doilea război mondial. Acum este într-un apartament din centrul României, cu fiica ei, o mulțime de prieteni și cu pisica ei, Moussa.

„Mi-am petrecut copilăria în timpul războiului”, i-a povestit ea reporterului CNN. „Acum, la bătrânețe, e din nou război. Și pentru ce? În numele tuturor oamenilor, de ce, Doamne?”

Orașul medieval Brașov, nu departe de castelul lui Dracula, cum îl descrie CNN, pregătește 1000 de paturi pentru refugiații ucraineni. Aceste paturi sunt într-un hotel din centrul istoric și într-un bloc nou de apartamente, în partea nouă a orașului.

„Principala provocare este cum să ne intensificăm eforturile, deoarece acesta este abia primul val de refugiați. Mamele cu copii pot veni la Brașov, putem oferi locuri de muncă și locuri la grădiniță, căutăm activ soluții pentru a îi integra pe copiii ucraineni în sistemul de educație.”, a declarat Allen Coliban, primarul Brașovului, pentru CNN.

Olga Keeper, din Odesa, este aici, cu cele două fiice. „Cum vă simțiți aici?” - o întreabă reporterul de la CNN.

„Perfect. Ne-au dat medicamente, ne-au hrănit. Este foarte, foarte, foarte bine!”