32 de jurnaliști și colaboratori media au fost uciși de la începutul anului, conform Reporteri fără frontiere, care precizează că numărul este în scădere față de 2019 din cauza crizei sanitare, dar rămâne îngrijorător, spune AFP, citată de Agerpres.

Cu ocazia 'Zilei internaționale a sfârșitului impunității pentru crime comise împotriva jurnaliștilor', marcată luni, RSF își reiterează solicitarea adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de a crea un post de "reprezentant special pentru securitatea jurnaliștilor".

"Secretarul general mai are puțin peste un an pentru a acționa și pentru a lăsa o moștenire semnificativă în materie de luptă împotriva impunității și de protecție a jurnaliștilor. Desemnarea unui membru al echipei sale drept contact privilegiat, singura acțiune concretă pe care el a desfășurat-o pentru moment, nu este suficientă", și-a exprimat regretul secretarul general al organizației neguvernamentale, Christophe Deloire, într-un articol de opinie apărut luni în mai multe media.

În 2019, 49 de jurnaliști au fost uciși în lume, un număr în scădere netă comparativ cu anul anterior, zonele de conflict fiind mai puțin sângeroase pentru jurnaliști deoarece aceștia merg acolo din ce în ce mai puțin, conform RSF.

Deși scăderea este și mai mare în 2020, cu 29 de jurnaliști și trei colaboratori media uciși până acum în acest an, acest lucru s-a întâmplat și pentru că, în contextul crizei sanitare, mulți jurnaliști nu s-au deplasat pe teren, subliniază RSF, care își va publica bilanțul final în decembrie, ca în fiecare an.

"Perioada COVID a schimbat datele pe teren. Mai puțini jurnaliști au fost uciși, dar au existat mai multe presiuni și șantaje asupra jurnaliștilor", notează RSF."Amenințările sunt tot mai nuanțate și mult mai dificil de combătut", constată Christophe Deloire.

"În ultimul deceniu, aproape 1.000 de jurnaliști au fost uciși pentru munca lor, crime care au rămas aproape mereu nesancționate. Multe dintre aceste cazuri nu au făcut obiectul unei veritabile anchete, iar vinovații nu au fost nevoiți să dea socoteală pentru actele lor", își exprimă el regretul, evidențiind "lipsa de mecanisme internaționale eficace".

Federația Internațională a Jurnaliștilor (FIJ) lansează la rândul său o campanie mondială "pentru a-i denunța pe cei care ordonă crime împotriva jurnaliștilor și rămân nepedepsiți, dar și pentru a cere guvernelor să ia măsuri urgente cu scopul de a opri impunitatea și de a proteja libertatea presei", se arată într-un comunicat.