Reporteri Fără Frontiere: 533 de jurnaliști din lume sunt în închisoare
Numărul jurnaliștilor încarcerați în lume a atins un nou record în 2022: sunt 533, cu aproximativ 40 mai mulți față de anul trecut (488), când se atinsese deja un nivel istoric.
Raportul anual al organizației Reporteri Fără Frontiere semnalează, de asemenea, creșterea numărului jurnaliștilor uciși (57), în special din cauza războiului din Ucraina, în timp ce era "scăzut din punct de vedere istoric" în 2021 (48) și 2020 (50), relatează Rai News.
Printre aceștia se numără Maks Levin, un fotoreporter ucrainean ucis de soldații ruși pe 13 martie, și Frédéric Leclerc-Imhoff, un videoreporter francez pentru postul de televiziune BFMTV, care a murit după ce a fost lovit de un proiectil, în timpul evacuării civililor. În prezent, în lume sunt 65 de jurnaliști ținuți ostatici și 49 sunt dispăruți.
Mai mult de jumătate dintre jurnaliștii reținuți la nivel mondial la 1 decembrie se află în cinci țări: China (110), Birmania (62), Iran (47), Vietnam (39) și Belarus (31).
Iranul este singura țară care nu făcea parte din această "listă neagră", anul trecut. Republica Islamică a trimis după gratii, de fapt, un număr "fără precedent" de profesioniști din mass-media de la începerea mișcării de protest, în septembrie. Treizeci și patru de noi jurnaliști s-au alăturat celor 13, care fuseseră deja ținuți în închisoare înainte de începerea protestelor.
Printre primele jurnaliste arestate în Iran, două femei, Nilufar Hamedi și Elahe Mohammadi, care au contribuit la atragerea atenției asupra morții tinerei Mahsa Amini. Acum, riscă pedeapsa cu moartea.
"Regimurile dictatoriale și autoritare își umplu închisorile mai rapid, prin încarcerarea jurnaliștilor", a denunțat Christophe Deloire, secretarul general al ONG-ului pentru apărarea libertății presei.
În cadrul acestei evaluări globale, RSF observă un număr fără precedent de jurnaliști încarcerați: sunt 78 (comparativ cu 60 de anul trecut). "Femeile jurnaliste reprezintă acum aproape 15% dintre deținuți, față de mai puțin de 7% în urmă cu cinci ani", potrivit ONG-ului.
Mexicul a fost în 2022 țara unde au fost uciși cei mai mulți jurnaliști
Mexic este țara în care au fost uciși cei mai mulți jurnaliști în 2022, potrivit raportului Reporteri fără Frontiere. Raportul a înregistrat 11 ucideri ale profesioniștilor media în țara din Mexic, în acest an până la 1 decembrie, respectiv aproape 20% din totalul global.
"Presiunile din partea societății civile și a organizațiilor internaționale, precum și mecanismele de protecție ale autorităților locale au fost insuficiente", a menționat RSF.
Grupurile de susținere a libertății de exprimare au documentat un număr în creștere privind uciderea lucrătorilor media în acest an, făcând din 2022 cel mai mortal an înregistrat pentru jurnaliștii din Mexic. La nivel mondial, RSF a raportat 57 de asasinate de jurnaliști, ceea ce reprezintă o creștere cu 18,8% față de 2021, cauzată în principal de războiul din Ucraina, relatează Reuters.
Totuși, aproape jumătate din aceste crime au avut loc pe continentul american. Țări zguduite de violență precum Haiti, Nicaragua și Brazilia se numărăr printre cele mai riscante pentru investigarea problemelor legate de crima organizată, bande și corupție, menționează RSF. Raportul a evidențiat, de asemenea, uciderea a trei jurnaliști în Brazilia, pe fondul reportajelor extinse privind defrișările din Amazon și activitățile ilegale de exploatare forestieră, uciderea jurnalistului britanic Dom Phillips fiind printre cele mai importante cazuri.
Sursa: RADOR
Comentarii