Sute de persoane au fost arestate sâmbătă în Rusia la manifestații organizate în întreaga țară la apelul susținătorilor opozantului Aleksei Navalnîi, pentru a cere eliberarea lui, în pofida numeroaselor presiuni din partea autorităților.

UPDATE 21:00: Peste 2.000 de persoane au fost reținute de forțele de ordine în întreaga Rusie, numai în Moscova fiind arestați circa 1.000 de protestatari.

Agențiile de presă ruse anunță că peste 40 de polițiști au fost răniți în timpul protestelor.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a denunțat „arestările masive” și „folosirea disproporționată a forței” în cursul manifestațiilor de sâmbătă din Rusia pentru eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi.

Leonid Volkov, mâna dreaptă a lui Navalnîi, a spus că echipa sa încearcă să organizeze  proteste masive și weekendul următor.

UPDATE 18:30: Poliția rusă a reținut până acum 1.614 persoane la protestele neautorizate organizate sâmbătă în întreaga țară în sprijinul opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, a anunțat ONG-ul OVD-Info, specializat în monitorizarea protestelor.

"Suntem profund preocupați de reținerea protestarilor pașnici și continuăm să monitorizăm situația îndeaproape", a anunțat Ministerul de Externe britanic într-un comunicat, scrie Agerpres.

"Îndemnăm guvernul rus să respecte și să se conformeze cu angajamentele sale internaționale în materie de respectare a drepturilor omului și să-i elibereze pe cetățenii reținuți în timpul demonstrațiilor pașnice", a adăugat Foreign Office.

De cealaltă parte, guvernul rus cere explicații de la Ambasada SUA la Moscova pentru publicarea pe site-ul său de internet a "itinerariilor" manifestațiilor opozanților de sâmbătă.

"Despre ce e vorba, despre a-i influența sau a le da instrucțiuni (manifestanților)?", a scris purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova pe Facebook, "colegii americani vor trebui să vină să se explice în Piața Smolenskaia (adresa MAE rus - n.r.)”.

Purtătoarea de cuvânt făcea aluzie la publicarea pe site-ul de internet al ambasadei a unui avertisment care face apel la cetățenii americani să nu meargă la manifestațiile de sâmbătă din Rusia. În acest text, reprezentanța diplomatică precizează în ce orașe și pe ce străzi sunt prevăzute să aibă loc proteste.

Diplomații americani nu au reacționat până în prezent la această luare de poziție, notează AFP. Purtătoarea de cuvânt a ambasadei SUA a denunțat în schimb sutele de arestări la protestele care au loc sâmbătă.

Cel puțin 40.000 de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei pentru a protesta în semn de sprijin pentru Aleksei Navalnîi.

UPDATE 15:00: Poliția rusă a reținut-o sâmbătă pe Iulia Navalnîia - soția principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat în detenție - la un protest care are loc la Moscova, după cum a anunțat chiar ea pe contul ei de Instagram, dintr-o dubă a poliției, transmite Agerpres.

Organizația neguvernamentală OVD-Info, ce ține evidența numărului de arestări la proteste, susține că poliția rusă a reținut 863 de persoane la mitingurile pro-Navalnîi din întreaga Rusie, relatează Reuters.

Navalnîi le-a cerut susținătorilor săi să protesteze sâmbătă în întreaga țară. El a fost arestat săptămâna trecută la punctul pentru controlul pașapoartelor de pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, după ce a revenit de la Berlin, unde fusese spitalizat din august anul trecut din cauza otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok.

Disidentul rus se află acum în arest preventiv, în așteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autoritățile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condițiilor de eliberare condiționată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014. 

UPDATE 14:30: Manifestanții din capitala rusă au plecat în marș spre Kremlin. La protest participă și soția lui Navalnîi, Iulia, transmite HotNews.

Potrivit trimisului Reuters, în Moscova sunt cel puțin 10.000 de protestatari. Ministerul rus de interne, citat de TASS, a spus că sunt doar circa 4.000. Potrivit OVD-Info, cel puțin 369 de oameni au fost ridicați de forțele de ordine în toată țara.

UPDATE 12:30: Poliția din centrul Moscovei a început să intre în grupurile de oameni și să ridice oameni din Piața Pușkin, unde, la ora 14.00 (13.00 ora României) urmează să înceapă prostestul. În zonă sunt raportate probleme cu funcționarea internetului, scrie HotNews. Oleg Stepanov, șeful biroului lui Navalnîi din Moscova, a fost ridicat din biroul său.

Cel puțin 15.000 de persoane au participat la protestele din Siberia și Orientul Îndepărtat, iar peste 174 de persoane au fost reținute până acum în 25 de orașe.

*********************** 

Din Moscova la Vladivostok, echipa lui Navalnîi, care a fost otrăvit în august anul trecut cu agent neurotoxic Noviciok de tipul celor dezvoltați în fosta Uniune Sovietică, a difuzat apeluri la proteste în 65 de orașe ruse.

Primele manifestații au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus, unde câteva mii de persoane au ieșit în stradă în Vladivostok și Habarovsk, iar importante efective de poliție au fost desfășurate, potrivit susținătorilor lui Navalnîi, transmite Agerpres.

Circa 50 de protestatari au fost arestați în 10 orașe rusești în jurul orei 06:30 GMT, potrivit organizației neguvernamentale OVD-info, specializată în contabilizarea arestărilor la manifestații.

În capitală, unde mobilizarea opoziției este de obicei cea mai semnificativă, protestatarii urmează să se reunească la ora locală 14:00 (11:00 GMT) în piața Pușkin. Poliția moscovită a promis deja "să reprime fără întârziere" orice adunare neautorizată, iar primarul capitalei, Serghei Sobianin, a calificat protestele drept inacceptabile, în plină pandemie de coronavirus.

Cu toate acestea, soția lui Navalnîi, Iulia, și-a anunțat pe Instagram intenția de a manifesta la Moscova pentru soțul ei "pe care nu-l va abandona niciodată".

Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament, iar săptămâna trecută, la întoarcerea la Moscova, a fost reținut chiar pe aeroport și se află acum în arest preventiv, în așteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autoritățile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condițiilor de eliberare condiționată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014.