Până la 24 februarie, Republica Moldova a rămas singura țară din Europa care nu a început încă vaccinarea împotriva noului coronavirus.

Potrivit portalului Our World in Data, care colectează date despre vaccinările din întreaga lume, procesul de imunicare a început în toate țările continentului european. Portalul nu are date doar pentru trei țări balcanice: Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Republica Kosovo, parțial recunoscută, potrivit timpul.md.

Cu toate acestea, potrivit ABC News, vaccinările au început în Macedonia de Nord pe 17 februarie. În Kosovo parțial recunoscut, vaccinările nu au început, scrie NewsMaker.

Pe 13 februarie, Bosnia și Herțegovina a anunțat începerea vaccinării cu vaccinul rus Sputnik V. Potrivit presei balcanice, sunt vaccinați lucrătorii din domeniul sănătății care locuiesc în entitatea bosniacă, mai spune sursa citată.

În Ucraina, vaccinarea a început pe 24 februarie. În România, aproximativ 7% din populație a fost deja vaccinată, folosind 1,44 milioane de doze de vaccin coronavirus.

Autoritățile moldovenești așteptau livrarea primului lot de vaccin anti-COVID până la jumătatea lunii februarie. Cu toate acestea, până la 15 februarie, Moldova nu primise vaccinul. Potrivit planului de imunizare, de îndată ce vaccinurile vor ajunge în țară, vor începe să vaccineze în primul rând lucrătorii din domeniul sănătății.

Pe 24 februarie, Guvernul de la București a aprobat o Ordonanță de urgență prin care s-a stabilit acordarea unui ajutor Republicii Moldova, sub forma a 20.000 de doze de vaccin anti-COVID.