Republicanii își impun regulile în procesul de destituire a lui Donald Trump
Senatorii americani au votat în favoarea regulilor propuse de liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, în legătură cu procesul de destituire a președintelui Donald Trump, transmit miercuri Reuters și DPA.
Rezoluția a fost adoptată la primele ore ale zilei de miercuri (ora coastei de est a SUA), cu 53 de voturi pentru și 47 de voturi contra, care au respectat liniile celor două partide.
Documentul stabilește regulile generale ale procesului. Regulile propuse de McConnell amână orice eventuală depoziție a martorilor până la o dată ulterioară și oferă fiecărei părți - democrații și Casa Albă - un răgaz de trei zile pentru a-și structura strategia pentru sau împotriva destituirii președintelui Trump.
Democrații consideră propunerea drept o încercare de grăbire a procesului, de a ascunde noi probe contra lui Donald Trump și de a împiedica martorii să depună mărturie.
Totuși, sub presiunea senatoarei republicane moderate Susan Collins, Mitch McConnell a făcut o schimbare de ultim moment a regulilor, extinzând de la două la trei zile durata alocată pledoariilor de deschidere.
Într-o serie de voturi care s-au prelungit mult în noapte, senatorii democrați au încercat să convingă cel puțin patru republicani să li se alăture pentru semnarea citației pe numele șefului personalului de la Casa Albă, Mick Mulvaney, pentru a depune mărturie în fața Senatului.
Însă republicanii s-au raliat în jurul lui McConnell și au respins propunerile democraților, cei 53 de senatori republicani votând contra și cei 47 de senatori democrați pentru.
Democrații doresc să îi poată chestiona pe demnitari importanți de la Casa Albă și să obțină documente la care accesul unor membri ai Camerei Reprezentanților a fost blocat de administrația Trump în timp ce deputații americani anchetau afacerile lui Trump legate de Ucraina.
Liderul de la Casa Albă este acuzat de abuz de putere și obstrucționarea activității Congresului.
Procesul de impeachment împotriva președintelui republican a fost inițiat de majoritatea democrată a Camerei Reprezentanților, în urma scandalului legat de presiunile pe care Donald Trump le-ar fi exercitat asupra Ucrainei pentru a relua o investigație în care era vizat și Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte democrat Joe Biden, anchetă sistată de justiția ucraineană după ce acesta din urmă a cerut Kievului demiterea procurorului care o conducea.
În opinia democraților, Donald Trump se face vinovat de ''abuz de putere'' pentru că ar fi condiționat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina și o primire a președintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden, iar acuzația de ''obstrucționare a Congresului'' ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucțiuni date unor actuali și foști membri ai administrației americane de a nu coopera în anchetă.
Comentarii