Este o premieră în istoria Congresului american: liderul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a fost demis din funcție marți, victima unor certuri fratricide în cadrul partidului său.

 

După o dezbatere tensionată între conservatori, 216 aleși au votat pentru demiterea lui, printre care opt republicani, contra 210, notează AFP, citată de Agerpres.

Imediat după acest rezultat fără precedent, Kevin McCarthy, zâmbitor, a fost înconjurat de membri ai partidului său, care l-au îmbrățișat și i-au strâns mâna.

Votul deschide o perioadă de puternice turbulențe în Camera inferioară, unde trebuie ales un înlocuitor, ceea ce se anunță foarte complicat. El a intervenit după ce Uunreprezentant al dreptei dure americane, Matt Gaetz, a depus o moțiune de demitere a "speakerului", totuși, membru al partidului său.

Acest ales din Florida l-a acuzat pe Kevin McCarthy mai ales că a negociat cu aleșii democrați un buget provizoriu pentru finanțarea administrației federale, căruia mulți conservatori i s-au opus. El a susținut că liderul republican a încheiat un "acord secret" cu președintele Joe Biden privind un posibil pachet pentru Ucraina.

Or, aripa dreaptă a Partidului Republican se opune ferm deblocării de fonduri suplimentare pentru Kiev, considerând că acești bani ar trebui folosiți în schimb pentru a combate criza migratorie la frontiera dintre Statele Unite și Mexic.

Și nu a contat că imensa majoritate a grupului parlamentar al lui Kevin McCarthy l-a susținut public: trumpiștii dispun astfel de posibilitatea de a se pronunța în Cameră asupra unui număr mare de dosare, având în vedere majoritatea republicană pe muchie din această instituție.

McCarthy a vrut o vreme să creadă că își va salva capul, sperând că vor prevala calculele politice și va putea obține sprijin din partea democraților, în schimbul unor concesii.

Cauză pierdută

"Depinde de Partidul Republican să pună capăt războiului civil republican din Cameră", a subliniat șeful democrat Hakeem Jeffries într-o scrisoare, după o lungă reuniune marți cu grupul său parlamentar.

"Motivele pentru a-i lăsa pe republicani să se ocupe de propriile lor probleme sunt nenumărate. Lăsați-i să se tăvălească în mocirla incompetenței și incapacității lor de a guverna", a declarat implacabilă reprezentanta aripii progresiste Pramila Jayapal.