Reuters: Cei mai importanți generali ruși au dispărut din peisajul public
Cei mai importanți generali din Rusia au dispărut din spațiul public după rebeliunea eșuată a mercenarilor grupului Wagner care viza răsturnarea conducerii militare ruse, pe fondul dorinței președintelui Vladimir Putin de a-și reafirma autoritatea.
Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse, nu a mai apărut în public sau la televiziunea de stat de la rebeliunea eșuată sâmbătă, când șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, ceruse ca Gherasimov să-i fie predat, notează Reuters, preluată de Agerpres.
Din 9 iunie, el nu este menționat în niciun comunicat de presă al Ministerului Apărării.Gherasimov (67 de ani) este comandantul războiului Rusiei în Ucraina și deținătorul uneia dintre cele trei "serviete nucleare" ale Rusiei, potrivit unor analiști militari occidentali.
Absent este de asemenea generalul Serghei Surovikin, supranumit "generalul Armaghedon" de către presa rusă pentru tacticile sale agresive în timpul conflictului în Siria, în prezent comandant adjunct al forțelor ruse în Ucraina.
Un raport al New York Times, pe baza unui briefing al serviciilor de informații americane, releva marți că el știuse dinainte de rebeliunea pusă la cale de Prigojin și că autoritățile ruse verifică dacă a fost complice.
Kremlinul a minimizat miercuri aceste informații, afirmând că au existat și vor exista multe speculații.
Versiunea în limba rusă a cotidianului The Moscow Times și un blogger militar au comunicat despre arestarea lui Surovikin, în timp ce alți corespondenți militari, cu un număr mare de abonați în Rusia, au declarat că el și alți ofițeri superiori au fost interogați cu privire la posibilul lor rol în revoltă.
Reuters nu a fost în măsură să confirme dacă Surovikin a fost într-adevăr arestat.
Rybar, un canal influent de pe aplicația de mesagerie Telegram, condus de un fost atașat de presă al Ministerului rus al Apărării, a declarat că o epurare este în curs de desfășurare la Moscova.
El susține că autoritățile încearcă să elimine personalul militar considerat că a dat dovadă de "lipsă de determinare" în reprimarea rebeliunii, pe fondul anumitor informații potrivit cărora unele părți ale forțelor armate par să fi făcut prea puțin pentru a-i opri pe combatanții Wagner în stadiul inițial al rebeliunii.
"Insurecția armată a societății militare Wagner a devenit un pretext pentru o epurare masivă în rândurile forțelor armate", declară Rybar.
O astfel de decizie, dacă se confirmă, ar putea modifica modul în care Rusia își duce războiul în Ucraina - pe care îl numește "operațiune militară specială" - provocând frământări în rândurile armatei, într-un moment în care Moscova încearcă să contracareze o contraofensivă ucraineană.
de gica 29 Iun 2023 22:45