Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, intenţionează să nu participe la summitul miniştrilor de Externe din NATO din aprilie, potrivit unor surse Reuters. Aceleaşi surse susţin că şeful diplomaţiei americane va vizita Rusia, luna viitoare.

Reuniunea miniştrilor de Externe din statele aliate, care va avea loc la Bruxelles, pe 5 şi 6 aprilie, ar fi fost prima ocazie a lui Tillerson de a se întâlni cu omologii din statele membre NATO.

În loc să se deplaseze la Bruxelles, şeful diplomaţiei americane va rămâne acasă, în aşteptarea vizitei preşedintelui Chinei, Xi Jinping, relatează Reuters, citând patru foşti şi actuali oficiali SUA.

În schimb, Tillerson se va duce, luna viitoare, la Moscova, vizită care ar putea provoca îngrijorare printre aliaţi în legătură cu priorităţile Administraţiei Trump. De altfel, unele ţări partenere ale SUA sunt deja îngrijorate de faptul că noua administraţie este mai interesată să negocieze cu marile puteri, iar ţările mici vor fi nevoite să aştepte atenţia liderului american, fiind oricum dependente de securitatea asigurată de SUA.

Încă din timpul campaniei electorale, Donald Trump şi-a exprimat admiraţia pentru preşedintele rus, Vladimir Putin, în vreme ce Tillerson a colaborat îndeaproape cu Moscova, în perioada în care era director executiv al ExxonMobil. 

În contextul în care fosta sa companie are interese financiare majore în Rusia, Tillerson şi-a exprimat îndoiala referitor la necesitatea sancţiunilor economice împotriva Moscovei.

Departamentul de Stat a precizat că Rex Tillerson se va întâlni miercuri, la Washington, cu miniştri de Externe din 26 de ţări membre NATO - cu excepţia Croaţiei - în cadrul unei reuniuni privind eforturile coaliţiei de combatere a ISIS.

La reuniune participă şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat la Washington pentru o vizită de trei zile, care include şi o întrevedere cu secretarul american al Apărării, James Mattis.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a precizat că Rex Tillerson nu are de gând să participe la o întâlnire separată cu cei 26 miniştrii de Externe din NATO, toate discuţiile urmând să fie purtate la reuniunea privind ISIS.

”După aceste consultări şi întâlniri, el va pleca în aprilie la o întâlnire a G7 din Italia şi apoi la o serie de întâlniri în Rusia”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, adăugând că SUA vor fi reprezentate la reuniunea NATO de Tom Shannon, un asistent al secretarului de stat.

MAE rus a refuzat marţi să confirme sau să infirme informaţiile privind o vizită la Moscova a secretarului de stat al SUA.