Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, intenționează să nu participe la summitul miniștrilor de Externe din NATO din aprilie, potrivit unor surse Reuters. Aceleași surse susțin că șeful diplomației americane va vizita Rusia, luna viitoare.

Reuniunea miniștrilor de Externe din statele aliate, care va avea loc la Bruxelles, pe 5 și 6 aprilie, ar fi fost prima ocazie a lui Tillerson de a se întâlni cu omologii din statele membre NATO.

În loc să se deplaseze la Bruxelles, șeful diplomației americane va rămâne acasă, în așteptarea vizitei președintelui Chinei, Xi Jinping, relatează Reuters, citând patru foști și actuali oficiali SUA.

În schimb, Tillerson se va duce, luna viitoare, la Moscova, vizită care ar putea provoca îngrijorare printre aliați în legătură cu prioritățile Administrației Trump. De altfel, unele țări partenere ale SUA sunt deja îngrijorate de faptul că noua administrație este mai interesată să negocieze cu marile puteri, iar țările mici vor fi nevoite să aștepte atenția liderului american, fiind oricum dependente de securitatea asigurată de SUA.

Încă din timpul campaniei electorale, Donald Trump și-a exprimat admirația pentru președintele rus, Vladimir Putin, în vreme ce Tillerson a colaborat îndeaproape cu Moscova, în perioada în care era director executiv al ExxonMobil. 

În contextul în care fosta sa companie are interese financiare majore în Rusia, Tillerson și-a exprimat îndoiala referitor la necesitatea sancțiunilor economice împotriva Moscovei.

Departamentul de Stat a precizat că Rex Tillerson se va întâlni miercuri, la Washington, cu miniștri de Externe din 26 de țări membre NATO - cu excepția Croației - în cadrul unei reuniuni privind eforturile coaliției de combatere a ISIS.

La reuniune participă și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat la Washington pentru o vizită de trei zile, care include și o întrevedere cu secretarul american al Apărării, James Mattis.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a precizat că Rex Tillerson nu are de gând să participe la o întâlnire separată cu cei 26 miniștrii de Externe din NATO, toate discuțiile urmând să fie purtate la reuniunea privind ISIS.

”După aceste consultări și întâlniri, el va pleca în aprilie la o întâlnire a G7 din Italia și apoi la o serie de întâlniri în Rusia”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, adăugând că SUA vor fi reprezentate la reuniunea NATO de Tom Shannon, un asistent al secretarului de stat.

MAE rus a refuzat marți să confirme sau să infirme informațiile privind o vizită la Moscova a secretarului de stat al SUA.