Conflictele armate se înmulțesc, iar impactul lor asupra civililor se agravează.

„Crăciun fericit, războiul s-a terminat” - un cântec de John Lennon și Yoko Ono - se aude foarte frecvent în această perioadă a anului. Din nefericire acum, când 2023 se apropie de final, războiul e foarte departe de a se fi încheiat. Conflictele armate se înmulțesc, dar și impactul lor devastator asupra populațiilor civile se agravează, comentează The Financial Times.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina, cel mai mare război din Europa de după 1945, încă face ravagii. Israelul a invadat Gaza ca răspuns la atacurile teroriste din 7 octombrie ale Hamasului. Riscul unui război chiar și mai amplu în Orientul Mijlociu - poate între Israel și Hazbollahul din Liban - rămâne cât se poate de real. În Indo-Pacific tensiunile militare sunt la cote înalte în Marea Chinei de Sud și în Strâmtoarea Taiwanului.

Există războaie devastatoare și în alte părți, deși mai puțin vizibile în presă.

În Sudan a izbucnit în aprilie un conflict între armată și gruparea paramilitară Forțele de Sprijin Rapid. A omorât deja mii de oameni și a generat 6 milioane de refugiați, amenințând concomitent întreaga țară cu foametea.

Organizația International Rescue Committee (IRC) a evidențiat recent alte șapte conflicte grave care persistă în Africa. Unele s-au agravat în ultimul an - mai ales cele din Mali și Burkina Faso. Și în Asia, în Myanmar, există un război civil care s-a intensificat - forțele rebele câștigă teren.

Dovezile empirice cum că războiul izbucnește peste tot prin lume sunt susținute și de cifre. Un raport recent al grupului International Institute for Strategic Studies a documentat 183 de conflicte în curs pe tot cuprinsul lumii, cel mai mare număr în mai bine de trei decenii. Iar la cifra respectivă se ajunsese înainte de războiul din Gaza.

Nu există vreo explicație unică pentru reapariția războiului pe tot globul. Din perspectiva Rusiei, declinul relativ al puterii Occidentului, simbolizat de retragerea haotică din Afganistan în 2021, e posibil să fi fost considerat o ocazie. Vladimir Putin oricum folosise deja forța în Cecenia, Georgia și Siria. Poate încurajat și de acele experiențe, el a pornit invazia deplină a Ucrainei în 2022 - după care s-a trezit în toiul unui război mult mai amplu și mai costisitor decât socotise el.

Eșecul Israelului de a anticipa atacul Hamasului din 7 octombrie este un eșec masiv al serviciilor de informații - dar se datorează și supoziției neglijente a guvernului condus de Benjamin Netanyahu cum că conflictul palestinian fusese deja îngrădit efectiv și putea fi ignorat în condiții de siguranță.

În Africa, disoluția autorității centrale - și ascensiunea grupărilor jihadiste - e un factor crucial care se regăsește în substratul răspândirii conflictului armat în întreaga regiune Sahel. Raportul recent al IRC menționează și impactul schimbării climei asupra Africii, care a dus la intensificarea luptelor pentru resurse.

Multe dintre aceste conflicte s-ar putea intensifica în 2024. În cel mai rău caz ar putea chiar începe să se contopească. Iranul, de pildă, e un important furnizor de armament al Rusiei, dar simultan e și principalul sponsor al „axei de rezistență” regionale anti-israeliene.

Îngrădirea și suprimarea războaielor din lume e una dintre sarcinile esențiale ale noului an. Ea va necesita o combinație de diplomație, descurajare și acțiuni preventive. Revigorarea procesului de pace din Orientul Mijlociu a devenit de acum o necesitate urgentă.

Politicienii occidentali trebuie de asemenea să găsească modalități de reducere a tensiunii la granița Israel-Liban și de convingere a Israelului să nu lanseze un atac preventiv contra Hezbollahului.

Dar limitarea conflictelor necesită și descurajare. China și Iran trebuie să înțeleagă că nu există perspectiva unor victorii militare facile în vecinătatea lor. Descurajarea va necesita de asemenea și prevenirea oricărui dram de victorie rusească în Ucraina. Aici SUA și UE întâmpină dificultăți în a-și menține sprijinul pentru Kiev. Însă întreaga lume va plăti un preț greu dacă, în 2024 sau mai târziu, agresiunea Rusiei va avea succes.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA