Revenirea Rusiei în APCE, salutată de diplomația germană. Ucraina amenință cu retragerea
Decizia de a reprimi delegația rusă în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a stârnit nemulțumirea Ucrainei, care amenință cu suspendarea participării. Șeful diplomației germane, în schimb, susține că locul Rusiei e în Consiliul Europei.
Delegația ucraineană a părăsit lucrările sesiunii plenare în semn de protest după ce luni noaptea, după cinci ore de dezbateri aprinse, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat revenirea Rusiei în această instanță, după cinci ani de de suspendare, în urma anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Moscova.
Președintele ucrainean, Vladimir Zelinski, a declarat că e dezamăgit de decizia APCE. El a explicat că a discutat săptămâna trecută această chestiune cu președintele francez, Emmanuel Macron, și cu cancelarul german, Angela Merkel, relatează The Guardian.
"Am încercat să-i conving pe domnul Macron și pe doamna Merkel că o revenire a Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei e posibilă doar după ce Rusia va îndeplini principalale solicitări ale APCE. E păcat că partenerii noștri europeni nu ne-au ascultat", a scris Zelinski pe Facebook.
Vladimir Ariev, șeful delegației ucrainene, a decis să suspende participarea la lucrările APCE, cu excepția chestiunilor legate de suspendarea drepturilor pentru delegația rusă. Ariev a subliniat că unii dintre parlamentarii ruși prezenți în sală se află "pe lista neagră a UE".
El a mai spus că delegația a cerut o poziție urgentă a Radei de la Kiev privind participarea parlamentarilor ucraineni la APCE. Și președintele Zelinski a fost chemat să se pronunțe asupra activității viitoare a Ucrainei în cadrul Consiliului Europei.
După votul de luni noaptea, Rusia și-a reluat participarea la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei încă de marți.
Rusia aparține Consiliului Europei
"Rusia aparține Consiliului Europei - cu toate drepturile și obligațiile. Sunt încântat că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a pregătit calea pentru un compromis privind calitatea de membru a Rusiei. Aceasta este o veste bună și pentru societatea civilă rusă. Cetățenii ruși trebuie să aibă în continuare posibilitatea de a-și căuta dreptatea în fața Curții Europene a Drepturilor Omului", a declarat șeful diplomației germane, Heiko Maas, potrivit unui comunicat al MAE de la Berlin.
Maas a mai spus că trebuie să i se reamintească Rusiei care sunt angajamentele asumate în calitate de membru al Consiliului Europei.
Background
Rusia a amenințat că va părăsi Consiliul Europei, ceea ce ar fi fost o premieră. În fața acestei amenințări, mai multe state, în frunte cu Franța și Germania, au decis că trebuie evitată o astfel de situație.
Din partea României au fost doi parlamentari: Gheorghe-Dinu Socotar (PSD) a votat în favoarea Rusiei, în timp ce Iulian Bulai (US) s-a opus.
Și noul ministru moldovean de Interne, Andrei Năstase, a votat pentru reprimirea Rusiei.
"Votul parlamentarilor în cadrul APCE are
un caracter individual și nu reprezintă poziția Guvernului sau a
statului. Mai mult ca atât executivul nu deține prerogative pentru a
recomanda parlamentarilor să voteze într-o manieră sau alta", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chișinău.
Parlamentarii italieni, francezi și germani au votat în bloc pentru revenirea Rusiei în APCE.
Comentarii