Decizia de a reprimi delegația rusă în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a stârnit nemulțumirea Ucrainei, care amenință cu suspendarea participării. Șeful diplomației germane, în schimb, susține că locul Rusiei e în Consiliul Europei.

Delegația ucraineană a părăsit lucrările sesiunii plenare în semn de protest după ce luni noaptea, după cinci ore de dezbateri aprinse, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat revenirea Rusiei în această instanță, după cinci ani de de suspendare, în urma anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Moscova.

Președintele ucrainean, Vladimir Zelinski, a declarat că e dezamăgit de decizia APCE. El a explicat că a discutat săptămâna trecută această chestiune cu președintele francez, Emmanuel Macron, și cu cancelarul german, Angela Merkel, relatează The Guardian.

"Am încercat să-i conving pe domnul Macron și pe doamna Merkel că o revenire a Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei e posibilă doar după ce Rusia va îndeplini principalale solicitări ale APCE. E păcat că partenerii noștri europeni nu ne-au ascultat", a scris Zelinski pe Facebook. 

Vladimir Ariev, șeful delegației ucrainene, a decis să suspende participarea la lucrările APCE, cu excepția chestiunilor legate de suspendarea drepturilor pentru delegația rusă. Ariev a subliniat că unii dintre parlamentarii ruși prezenți în sală se află "pe lista neagră a UE".


El a mai spus că delegația a cerut o poziție urgentă a Radei de la Kiev privind participarea parlamentarilor ucraineni la APCE. Și președintele Zelinski a fost chemat să se pronunțe asupra activității viitoare a Ucrainei în cadrul Consiliului Europei. 

După votul de luni noaptea, Rusia și-a reluat participarea la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei încă de marți. 


Rusia aparține Consiliului Europei

"Rusia aparține Consiliului Europei - cu toate drepturile și obligațiile. Sunt încântat că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a pregătit calea pentru un compromis privind calitatea de membru a Rusiei. Aceasta este o veste bună și pentru societatea civilă rusă. Cetățenii ruși trebuie să aibă în continuare posibilitatea de a-și căuta dreptatea în fața Curții Europene a Drepturilor Omului", a declarat șeful diplomației germane, Heiko Maas, potrivit unui comunicat al MAE de la Berlin.

Maas a mai spus că trebuie să i se reamintească Rusiei care sunt angajamentele asumate în calitate de membru al Consiliului Europei.