Decizia de a reprimi delegaţia rusă în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a stârnit nemulţumirea Ucrainei, care ameninţă cu suspendarea participării. Şeful diplomaţiei germane, în schimb, susţine că locul Rusiei e în Consiliul Europei.

Delegaţia ucraineană a părăsit lucrările sesiunii plenare în semn de protest după ce luni noaptea, după cinci ore de dezbateri aprinse, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat revenirea Rusiei în această instanţă, după cinci ani de de suspendare, în urma anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Moscova.

Preşedintele ucrainean, Vladimir Zelinski, a declarat că e dezamăgit de decizia APCE. El a explicat că a discutat săptămâna trecută această chestiune cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cu cancelarul german, Angela Merkel, relatează The Guardian.

"Am încercat să-i conving pe domnul Macron şi pe doamna Merkel că o revenire a Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei e posibilă doar după ce Rusia va îndeplini principalale solicitări ale APCE. E păcat că partenerii noştri europeni nu ne-au ascultat", a scris Zelinski pe Facebook. 

Vladimir Ariev, şeful delegaţiei ucrainene, a decis să suspende participarea la lucrările APCE, cu excepția chestiunilor legate de suspendarea drepturilor pentru delegaţia rusă. Ariev a subliniat că unii dintre parlamentarii ruşi prezenţi în sală se află "pe lista neagră a UE".


El a mai spus că delegaţia a cerut o poziţie urgentă a Radei de la Kiev privind participarea parlamentarilor ucraineni la APCE. Şi preşedintele Zelinski a fost chemat să se pronunţe asupra activităţii viitoare a Ucrainei în cadrul Consiliului Europei. 

După votul de luni noaptea, Rusia şi-a reluat participarea la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei încă de marţi. 


Rusia aparţine Consiliului Europei

"Rusia aparține Consiliului Europei - cu toate drepturile și obligațiile. Sunt încântat că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a pregătit calea pentru un compromis privind calitatea de membru a Rusiei. Aceasta este o veste bună şi pentru societatea civilă rusă. Cetățenii ruși trebuie să aibă în continuare posibilitatea de a-şi căuta dreptatea în fața Curții Europene a Drepturilor Omului", a declarat şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, potrivit unui comunicat al MAE de la Berlin.

Maas a mai spus că trebuie să i se reamintească Rusiei care sunt angajamentele asumate în calitate de membru al Consiliului Europei.