Șeful diplomației americane le-a cerut aliaților europeni din NATO să-și majoreze cheltuielile militare astfel încât să ajungă la 2% din PIB până în 2024. Omologul german a replicat că alocarea a 2% este nerealistă pentru țara sa.

"Aliații care nu au programe concrete pentru a depăși 2% din PIB în materie de apărare până în 2024 trebuie să adopte acum astfel de programe. Cei care au trebuie să-și accelereze eforturile și să producă rezultate", a declarat șeful diplomației americane, Rex Tillerson, la prima întâlnire cu omologii săi din NATO, reuniți vineri la Bruxelles, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Tillerson a cerut, totodată, în intervenția sa ca liderii NATO să aprobe acest obiectiv în cursul summitului prevăzut pentru 25 mai la Bruxelles, la care este așteptat și președintele american, Donald Trump.

Mai mult, ar trebui ca "până la sfârșitul anului toți aliații să-și îndeplinească angajamentele sau să lanseze programe care să precizeze clar cum" să fie atins acest obiectiv, a adăugat secretarul de stat al SUA.

Ministrul de externe german, Sigmar Gabriel, a calificat drept "nerealist" obiectivul ca țările NATO să aloce 2% din PIB (produsul intern brut) pentru cheltuielile militare.

"Nu cunosc nici măcar un singur politician german care să creadă că acesta este un lucru realizabil în Germania, ca să nu mai spunem dezirabil", a afirmat șeful diplomației de la Berlin.

El a explicat că, pentru Germania, 2% din PIB pentru apărare ar însemna alocarea a 70 de miliarde de euro pe an pentru astfel de scopuri, adică dublul bugetului actual.

Meleșcanu a subliniat importanța strategică a vecinătății estice 

În cadrul discuțiilor, aliații au reiterat importanța crucială pentru securitatea europeană și internațională a unei relații transatlantice solide.

”Șeful diplomației române a subliniat, la rândul său,  importanța deosebită a unității și solidarității statelor aliate, precum și a împărțirii echitabile a responsabilităților, ca principii fundamentale pentru consolidarea legăturii transatlantice”, pledând pentru continuarea eforturilor colective în vederea implementării depline a măsurilor decise la Summit-ul de la Varșovia și reiterând angajamentul României de a contribui la aceste eforturi, potrivit unui comunicat MAE.

Discuțiile au vizat, de asemenea, aspecte legate de rolul NATO în proiectarea stabilității dincolo de granițele Alianței, într-o abordare cuprinzătoare.

În acest context, Thedor Meleșcanu a subliniat importanța strategică a vecinătății estice și necesitatea unor eforturi sporite pentru creșterea rezilienței partenerilor din această zonă (cu referire la Republica Moldova, Georgia și Ucraina), având în vedere presiunile interne și externe cărora trebuie să facă față acestea.

În același timp, el a evidențiat importanța strategică a regiunii Balcanilor de Vest și necesitatea unei abordări active a NATO, inclusiv din perspectiva continuării procesului de extindere.