Candidatul social-democrat al partidului aflat la guvernare SDSM, Stevo Pendarovski, a obținut o victorie la limită în primul tur al scrutinului prezidențial desfășurat duminică în Macedonia de Nord, informează agențiile de presă internaționale.

După numărarea a aproximativ 80% din voturi, Pendarovski a obținut 42,55%, pe locul doi situându-se, cu 41,60%, candidata opoziției Gordana Siljanovska-Davkova, susținută de partidul de dreapta VMRO-DPMNE.

Al treilea candidat, Blerim Reka, sprijinit de partidele reprezentând cetățenii de etnie albaneză, a obținut 11,57%.

Nivelul de participare, de aproximativ 40%, a fost cel mai scăzut din ultimii 15 ani. La alegerile prezidențiale din 2014, 48,80% din cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, amintește EFE.

Analiștii au explicat prezența scăzută la vot ca urmare a dezamăgirii resimțite de alegători din cauza lipsei de progrese din partea guvernului de a atrage investiții străine și de a combate nivelul ridicat al șomajului, ce depășește 20%.

A doua rundă a alegerilor prezidențiale va avea loc pe 5 mai, iar prezența la vot trebuie să fie de minim 40 % pentru ca alegerile să fie validate. În cazul în care nu se va întruni acest cvorum, vor fi convocate noi alegeri.

Alegătorii minorității albaneze (reprezentând 20-25% din totalul celor 2,1 milioane de locuitori), dețin cheia următorului tur de scrutin. Dacă nu se vor prezenta la vot, cvorumul necesar va fi greu de atins și va arunca în incertitudine statul balcanic, comentează AFP.

Premierul social-democrat Zoran Zaev a promis că dacă Pendarovski pierde alegerile, va convoca alegeri generale anticipate, așa cum susține opoziția conservatoare (VMRO-DPMNE).