O nouă mișcare anti-corupție, lansată de doi oameni de afaceri formați în SUA, a creat surpriza alegerilor de duminică din Bulgaria, reușind să întrunească aproape același număr de voturi ca și conservatorii, în a treia rundă de alegeri din 2021.

Întrunind, potrivit exit-poll-urilor, peste 23% dintre sufragii, formațiunea "Continuăm Schimbarea" se află aproape pe picior de egalitate cu partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, creditat cu aproape 25%, scrie Agerpres.

Acesta din urmă nu va putea forma un guvern în lipsa unui aliat, lăsând astfel cale liberă lui Kiril Petkov și Asen Vasiliev, care s-au lansat abia în septembrie în cursa pentru putere, având însă o experiență de câteva luni ca miniștri în cadrul guvernului interimar tehnocrat.

Slavi Trifonov, cântărețul anti-sistem care a înregistrat o victorie în timpul scrutinului precedent înainte de a eșua să formeze un guvern, a căzut, potrivit primelor estimări, de la 24% la mai puțin de 10% din voturi.

Bulgaria a votat deja de două ori anul acesta, în aprilie și apoi în iulie, punând capăt unui deceniu în care la putere s-a aflat Borisov, slăbit de manifestațiile în masă de anul trecut.

Totuși, diferitele așa-zisele partide "ale schimbării" nu au reușit până acum să se unească pentru a accede la putere.

Bulgarii au fost chemați duminică să aleagă și președintele țării. Rumen Radev, candidat la propria succesiune, s-a clasat pe primul loc în urma primului tur, cu 49% din voturi, comparativ cu 25% câte a întrunit cel mai apropiat contracandidat al său, rectorul Universității din Sofia, Anastas Gerdjikov, susținut de GERB.

Șeful statului, devenit popular prin faptul că a susținut protestele anti-corupție din vara lui 2020, ar urma să se impună cu ușurință în turul doi din 21 noiembrie.

Aceste noi alegeri au avut loc în toiul celui de-al patrulea val de COVID-19. Spitalele din Bulgaria sunt copleșite de numărul tot mai mare de contaminări, iar numărul de decese asociate COVID-19 este de aproape 200 în fiecare zi, în această țară din Balcani unde mai puțin de un sfert dintre cei 6,9 milioane de locuitori sunt complet vaccinați.