Franta si Germania cer oficial amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen. Intr-o scrisoare a ministrilor francez si german de Interne catre comisarul pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, se spune ca aceasta aderare ar fi "prematura", daca ar avea loc in martie 2011.

“Nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari in Spatiul Schengen”, scriu cei doi ministri in scrisoarea obtinuta de RFI Romania. “Nu ar fi realist si nici responsabil sa nu tinem cont de defectele identificate”. Printre aceste defecte, cei doi subliniaza “absenta unui mediu juridic si administrativ satisfacator in domeniile sigurantei si justitiei, fenomenele de coruptie la diferite niveluri si persistenta unei criminalitati organizate preocupante”.

Potrivit lui Brice Hortefeux si Thomas de Maiziere, daca Romania si Bulgaria ar intra in Schengen, exista riscul unor “consecinte grave pentru securitatea interna a Uniunii Europene si pentru fiecare stat membru”. Cei doi cred ca defectele mentionate au “incidenta asupra supravegherii frontierelor intr-o regiune strategica si asupra accesului deplin la datele Schengen”.

Ca urmare, cei doi cer amanarea votului privind intrarea Bulgariei si Romaniei in Schengen la o data ulterioara lunii martie 2011: “Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate si cand cele doua state vor incepe progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei, a criminalitatii organizate si a reformei sistemului judiciar”.

In aceeasi scrisoare se recunoaste insa ca din punct de vedere tehnic, procesul aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen este global pozitiv. Germania si Franta spun ca Bulgaria si Romania au pregatit intens aplicarea acordului Schengen.

Articol complet la RFI

Aderarea Bulgariei la spatiul Schengen va fi amanata cu 6 luni - expert german

Aderarea Bulgariei la spatiul Schengen, programata pentru martie 2011, va fi amanata cu 6 luni, din cauza puternicei coalitii Franta - Olanda, care se opune, a declarat un expert german, citat de Novinite.

"Pe langa eforturile lor de a lega aderarea de Mecanismul de Verificare si Cooperare de catre Comisia Europeana, un raport recent pe securitatea de la frontiera cu Turcia a pus de asemenea la indoiala faptul ca Bulgaria este pregatita sa adere", a declarat Hans Gerhard Doering, consilier al ministerului bulgar de interne.

Potrivit acestuia, 560 de persoane care aveau interdictie sa treaca de granitele Uniunii Europene au ajuns in tara din noiembrie pana in prezent.

Articol complet la HotNews.ro