Riscul pentru Lula în China este acela de a le displace americanilor
Președintele brazilian ar trebui să-și modereze declarațiile și să evite să fie prins în plasa axei sino-ruse în chestiunea ucraineană, comentează O Globo.
Diagnosticat cu o pneumonie ușoară, președintele Luiz Inácio Lula da Silva a fost nevoit să-și amâne vizita de stat în China până în această săptămână, unde pe ordinea de zi sunt incluse întâlniri cu liderul Xi Jinping. Când va ajunge în țară miercuri, Lula se va confrunta cu o mare provocare: să se echilibreze între giganții globali, Statele Unite și China, care în mod declarat se află pe rută de coliziune. Brazilia nu este interesată să displacă niciunuia dintre cei doi. Uitarea acestui fapt este principalul risc pentru Lula.
Simplul anunț al vizitei a fost un succes. Guvernul anterior a depus toate eforturile în ostilitățile gratuite la adresa Chinei, principalul nostru partener comercial, țară cu care am înregistrat un însemnat sold pozitiv. La preluarea mandatului, în ianuarie, și prin alegerea Argentinei, a Statelor Unite și a Chinei drept destinații pentru primele sale vizite internaționale, Lula a salvat cei trei piloni principali ai politicii externe braziliene. În primele două deplasări, a început să recupereze prejudiciul din diplomația veleitară bolsonaristă.
Acum, sunt așteptate anunțuri de investiții într-o fabrică de automobile în Brazilia și achiziția de avioane fabricate de compania Embraer. Expansiunea exporturilor de produse primare, activarea unui fond de finanțare chinez în valoare de 20 de miliarde de reali și stimularea turiștilor asiatici să viziteze mai mult Brazilia sunt, de asemenea, pe ordinea de zi. Într-un gest de bunăvoință, China a ridicat interdicția importurilor de carne braziliană.
Chiar înainte de a prelua mandatul, Lula a afirmat clar că politica climatică va juca un rol de frunte în guvern. În vizita la Joe Biden, la Casa Albă, în luna februarie, acesta a fost unul dintre cele mai importante puncte. Este de așteptat ca subiectul să facă parte din discuțiile cu Xi. Nu sunt excluse implicarea Chinei într-un fond de conservare a Amazoniei și semnarea unei declarații comune în vederea armonizării mai lesnicioase a celor două țări în forurile internaționale referitoare la climă.Se așteaptă semnarea acordului pentru a șasea generație de sateliți de cooperare între cele două țări, inițiat în guvernul Sarney. Noul model ar putea avea o strălucire ecologică, odată cu implementarea capacităților de monitorizare a pădurilor chiar și în zilele înnorate.
Un alt acord de cooperare prevede schimburi în domeniul tehnologiei, cu ochii ațintiți asupra semiconductorilor și a viitoarelor rețele 6G.Chiar și în cazul unei vizite mai scurte decât cea pregătită înainte de amânare, Lula va petrece ziua de joi la Shanghai, unde o va întâlni pe Dilma Rousseff, recent numită ca președintă a New Development Bank, cunoscută și sub numele de banca BRICS, al cărei sediu se află în oraș.
La Beijing, subiectul în care Brazilia are cel mai puțin de câștigat și cel mai mult de pierdut este războiul din Ucraina. Xi și-a consolidat recent parteneriatul strategic cu Vladimir Putin. Planul de pace sugerat de chinezi nu este altceva decât o perdea de fum pentru a-i favoriza pe ruși. Lula trebuie să aibă grijă să nu se încurce într-o mașinație care este departe de interesul Braziliei și, astfel, să se certe cu Statele Unite. Trebuie, mai presus de orice, să evite gafele verbale vorbind prea mult despre conflictul din Ucraina.
Americanii ar accepta orice fel de acord comercial sau de schimb tehnologic și turistic între Brazilia și China. Dar o poziție favorabilă axei sino-ruse în chestiunea ucraineană ar fi interpretată drept o provocare. Linia lui Lula de-a lungul vizitei trebuie să fie echilibrul, e concluzia editorialului din cotidianul brazilian O Globo.
Sursa: RADOR
Comentarii