SUA au decis să pună capăt, începând de miercuri ora 00:01 (ora Washingtonului), unei excepții ce permitea Moscovei să-și platească datoriile în dolari, a anunțat marți Trezoreria americană, o decizie care ar putea arunca țara în incapacitate.

Decizia riscă să împiedice Rusia să-și onoreze angajamentele față de creditorii săi și s-o arunce  în incapacitate de plată, relatează La Tribune. Mai precis o incapacitate de plată a datoriei externe care se ridică la circa 4.500 - 4.700 miliarde de ruble (circa 50 de miliarde de euro la rata de schimb actuală), adică 20% din datoria publică totală. Ceea ce ar fi o premieră din 1918, când liderul bolșevic Vladimir Lenin refuzase să recunoască datoria moștenită de la regimul țarist răsturnat la Revoluția din 1917.

O incapacitate de plată care ar face ca Rusia să piardă accesul la o sursă de finanțare importantă sau i-ar impune să plătească dobânzi prohibitive, chiar dacă, de fapt, Moscova nu mai poate obține fonduri din cauza sancțiunilor occidentale. 

Rusia deja nu mai putea plăti în dolarii plasați în băncile americane

Este scenariul care se profilează de la încetarea, în această noapte, a excepției decise după începerea ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, care premitea Moscovei să-și plătească datoriile în dolari. Ca toate statele, Rusia împrumută bani sub formă de obligațiuni, adesea în dolari, și trebuie să plătească regulat dobânzi și să ramburseze capitalul. O excepție temporară pentru a permite o tranziție ordonată și a permite investitorilor să vândă unor terți", explicase secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, săptămâna trecută. Aceasta deși, din aprilie, Rusia deja nu-și mai poate rambursa datoria cu dolarii deținuți în băncile americane.

Anunțul Trezoreriei americane de încheiere a acestei excepții vine cu două zile înaintea următoarei scadențe de plată pentru Moscova, care reprezintă puțin peste 100 de milioane de dolari dobânzi la două obligațiuni, dintre care una nu poate fi, explicit, plătită în ruble. În afara scadenței din 27 mai, guvernul rus mai trebuie să facă 12 plăți până la sfârșitul anului. Incapacitatea de plată pare, deci, inevitabilă.

Rusia ar putea contesta această decizie. Acuzând țările occidentale că ar crea "artificial" condițiile unei încetări de plăți, Moscova a arătat în aprilie că Rusia ar începe procedurile dacă ar fi declarată în incapacitate de plată de către Occident.

Nu există risc sistemic 

Care ar fi impactul unei incapacități de plată a Rusiei asupra restului lumii? La sfârșitul lunii martie, Gita Gopinath, numărul 2 al Fondului Monetar Internațional (FMI), dăduse asigurări că o încapacitate de plată a Rusiei ar avea "un efect direct asupra restului lunii mai curând limitat", deoarece valorile plăților scadente pe care trebuie să le onoreze Moscova "sunt relativ mici la scară mondială".

"Aceasta nu reprezintă un risc sistemic pentru economia mondială", adăugase ea, subliniind totodată că anumite bănci cu o expunere mai mare ar putea fi totuși afectate dur.

Nu va avea efect asupra vieții rușilor

"Dat fiind că refuzul de a prelungi această licență face imposibil să continuăm să ne plătim datoria externă în dolari, rambursările se vor face în moneda rusească cu posibilitatea de a le converti apoi în moneda originală prin intermediul National Settlement Depository care va servi drept agent de plată", afirmă Ministerul rus al finanțelor într-un comunicat.

NSD este un organism rusesc centralizat însărcinat cu depunerea de titluri financiare schimbate între țări.

"Ministerul rus al finanțelor, în calitate de împrumutător responsabil, asigură că are voința să continue să onoreze și să ramburseze toate obligațiile sale financiare", subliniază comunicatul, citat de La Libre Belgique.

"Situația actuală nu are nimic comun cu situația din 1998, când Rusia nu avea destule fonduri pentru a-și plăti datoriile", a declarat ministrul finanțelor, Anton Siluanov. "Astăzi avem bani și voința de a plăti, de asemenea"."Această situație creată artificial de o țară neprietenă nu va avea efect asupra vieții rușilor", a dat el asigurări.

''SUA și sateliții lor, care le susțin deciziile, ar trebui să se obișnuiască cu rubla''

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că, după refuzul Trezoreriei SUA de a reînnoi licența generală care permitea Rusiei să efectueze plăți pentru a-și onora datoria externă, Rusia va plăti pentru aceasta în ruble.

"Vom plăti în ruble. Aceasta este o alegere inteligentă a Statelor Unite. Chiar ele (SUA, n.r.) ne-au interzis plățile în dolari. Astăzi, rubla s-a apreciat semnificativ și, în acest sens, situația de pe piață este una bună pentru noi", a scris Volodin, pe canalul său de Telegram, comentând declarația Trezoreriei SUA de a nu reînnoi licența de deservire a datoriei externe a Rusiei.

Potrivit lui Volodin, ''prin interzicerea artificială a plăților în dolari, Washingtonul încearcă să creeze probleme Rusiei''. ''Țara noastră are o soluție pentru această provocare'', a spus el, menționând că ''toate fondurile necesare pentru plăți există''. Volodin a reamintit, de asemenea, experiența Rusiei în decontările reciproce în ruble, ''contractele de livrare a gazelor au demonstrat acest lucru''.

''SUA și sateliții lor, care le susțin deciziile, ar trebui să se obișnuiască cu rubla'', a adăugat el, relatează Interfax.

Sursa: RADOR