Rise Project: Cum l-au plătit chinezii pe mercenarul Horațiu Potra
actualizat:

O investigație Rise Project arată o parte din încrengăturile mercenarului Horațiu Potra, intrat în atenția publică prin asocierea cu fostul candidat pro-rus la președinție Călin Georgescu, în Africa.
- Horațiu Potra a încasat aproape opt milioane de dolari, timp de trei ani, ca să protejeze interesele economice din Africa ale Partidului Comunist Chinez. Mercenarul român primea banii într-o companie offshore înființată în Malta, care a operat tranzacții din primăvara lui 2015 până în cea a lui 2018.
- În aceeași perioadă, Potra și brigada lui au păzit mine, șantiere sau avanposturi logistice, în Sierra Leone, pentru gigantul metalurgic chinez Shandong Steel.
- Din acest rulaj, Horațiu Potra și-a redistribuit peste 3,5 milioane de dolari, folosind trei canale: pe persoană fizică, un alt offshore din Panama și o companie vest-africană.
- Bărbatul a fost introdus în siajul corporațiilor chineze de Frank Timiș, fondatorul celebrei afaceri "Roșia Montană” – una dintre cele mai corupte scheme cu resursele naturale ale României.
- Pușculița din Malta a fost devoalată în momentul în care mercenarul s-a certat cu propriul interpus în compania offshore. Neînțelegerile dintre cei doi au generat litigii juridice în România, iar la dosarele acestora au fost depuse acte financiare care au intrat în posesia reporterilor Captura și RISE Project.
- Implicat de-a lungul timpului în diferite controverse, Horațiu Potra a revenit pe radarul public din cauza legăturilor sale cu politicianul de extremă dreapta Călin Georgescu.
- Este poreclit totodată "Prigojin de România” pe fondul afacerilor de mercenariat în care a cooptat sute de jandarmi, polițiști, angajați MapN, SRI sau ofițeri SPP.
Comentarii