Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a spus luni că Marea Britanie trebuie să-și apere mai puternic valorile de libertate și deschidere, în special în fața Chinei și a Rusiei, în primul său discurs major de politică externă.

"Adversarii noștri și concurenții noștri au o strategie pe termen lung. În fața acestor provocări, termenul scurt și speranțele pioase nu vor fi suficiente", a declarat Rishi Sunak, potrivit extraselor difuzate de Downing Street înaintea discursului pe care l-a susținut luni, la Guidhall, Palatul Orașului Londra, în fața unui public de diplomați și reprezentanți ai lumii afacerilor, informează Le Figaro.

"Acest lucru înseamnă să fim mai puternici să ne apărăm valorile și deschiderea pe care se bazează prosperitatea noastră". Înseamnă, de asemenea, "să ținem piept concurenților noștri, nu cu o retorică mare, ci cu un pragmatism robust", a mai adăugat el.

Potrivit Downing Street, în acest prim discurs major de politică externă de când a devenit șef de guvern, la sfârșitul lunii octombrie, premierul trebuie să insiste în special asupra faptului că în fața ambițiilor Chinei și Rusiei, Marea Britanie trebuie să apere și o viziune pe termen lung. Aceasta se va baza pe renașterea relațiilor dintre ea și Europa, afectate de Brexit, precum și în zona Indo-Pacific, unde secretarul de stat responsabil pentru această regiune, Anne-Marie Trevelyan, este în prezent în deplasare.

Dar pentru a avea o voce care să o ducă pe scena internațională, Marea Britanie trebuie să aibă "o economie mai puternică", a spus Sunak, în timp ce țara este scufundată într-o criză economică și socială.

Londra se află în prezent în proces de revizuire a doctrinei sale în materie de securitate, apărare și politică externă pentru a se adapta la noul context geopolitic marcat în special de războiul din Ucraina, creșterea tensiunilor cu Iranul sau cu China.

Vara trecută, în timpul campaniei sale pentru Downing Street, când a pierdut în fața lui Liz Truss, care a rămas la putere puțin peste o lună, Rishi Sunak a numit gigantul asiatic "cea mai mare amenințare de securitate" pentru lumea întreagă și, implicit, pentru Marea Britanie. La mijlocul lunii noiembrie, la ultimul Summit G20, el a cerut însă "o relație sinceră și constructivă între Londra și Beijing", ale căror relații au fost tensionate în ultimii ani. În discursul său de luni, Rishi Sunak va sublinia și sprijinul țării sale pentru Ucraina.

sursa: RADOR