La numai câteva săptămâni după ce a fost învins de Liz Truss, Rishi Sunak devine lider al conservatorilor și, automat, premier, după ce ultimul rival s-a retras din cursă. El se bazează pe o platformă de conservatorism fiscal.

Rishi Sunak va fi viitorul premier al Marii Britanii după ce Penny Mordaunt a anunțat astăzi că se retrage din cursă. Anunțul său vine după ce în weekend Boris Johnson a renunțat și el. 

Sunak a reușit să convingă peste 180 de parlamentari conservatori să-l susțină, notează BBC, adăugând că e posibil ca fostul ministru de finanțe să fie numit marți în mod oficial la conducerea guvernului.

Altădată apropiați, Boris Johnson și Rish Sunak au avut numeroase divergențe și puțin a lipsit ca cei doi să se dueleze pentru conducerea conservatorilor britanici, notează The Times.

Johnson și mulți dintre susținătorii acestuia cred că demisia lui Sunak din funcția de ministru de finanțe, survenită în luna iulie, a fost principalul factor care a dus la căderea premierului cu câteva zile mai târziu. Se spune că, în cursul campaniei electorale care a urmat, Johnson le-a telefonat candidaților învinși, cerându-le să sprijine "pe oricine altcineva, dar nu pe Rishi”. Totuși, The Times a aflat că, în ultimele săptămâni, aliații ambilor politicieni au purtat o serie de discuții. Nu știm ce-au discutat, dar știm că fostul premier Boris Johnson a renunțat în ultimul moment la candidatură.

Deși Sunak a demisionat din guvern la apogeul unui scandal legat de comportamentul lui Chris Pincher, adjunctul coordonatorului activității conservatorilor din partea lui Boris Johnson, el a spus clar că plecarea sa a fost provocată în principal de neînțelegeri pe tema politicii economice. "El crede cu tărie în conservatorismul fiscal – de asta a demisionat”, a declarat un susținător al lui Sunak.

Scrisoarea de demisie a lui Sunak anticipa câteva dintre problemele apărute în lunile care au urmat. "Dorim amândoi o scădere a impozitelor și o mare creștere economică”, scria Sunak. "Dar toate astea pot fi realizate într-un mod responsabil numai dacă suntem pregătiți să depunem eforturi mari, să facem sacrificii și să adoptăm niște decizii dificile. Cred cu fermitate că populația este pregătită să audă adevărul”.

Sunak a revenit la Londra din North Yorkshire pentru a-și pregăti campania. În ultimele zile, pe măsură ce a devenit tot mai clar că guvernul lui Liz Truss va cădea, o serie de aliați l-au asigurat pe Sunak că se mai bucură încă de un sprijin semnificativ din partea parlamentarilor. 

Susținător al Brexitului, Sunak l-a sprijinit pe Johnson în timpul campaniei acestuia din 2019 pentru șefia partidului. El a semnat la rubrica Red Box din The Times un articol împreună cu Dowden și cu Robert Jenrick, iar evenimentul a fost considerat crucial pentru campanie. Pe măsură ce relațiile lor au devenit tot mai încordate, cei trei au ajuns fie să-și dea demisia, fie au fost demiși din Cabinetul Johnson.

În prezent ministru al sănătății, Jenrick a avertizat aseară că Partidul Conservator riscă să dispară dacă alege un lider nepotrivit. Pe portalul News Agents, el a scris că "s-ar putea ca partidul să înceteze să mai existe”, apoi chestionat în legătură cu Boris Johnson, Jenrick a declarat că: "Parteneriatul cu el s-a încheiat dintr-un anume motiv, adică existau multe semne de întrebare în privința competenței, credibilității și eticii – or, dorește oare Partidul Conservator să se întoarcă la asta?”

În același timp, reconfirmându-și sprijinul pentru Sunak, Raab a afirmat, la rândul său: "El dispune de planul și de credibilitatea care vizează refacerea stabilității financiare, care ar duce la o scădere a inflației și care, cu timpul, ar duce la o scădere semnificativă a impozitelor și i-ar uni pe conservatori prin aducerea în guvern a oamenilor cei mai înzestrați, care să se pună în slujba poporului britanic”.

Sursa: RADOR