Joe Biden se va întâlni miercuri cu omologul său chinez, Xi Jinping, "în regiunea San Francisco", au confirmat înalți oficiali americani, repetând că vor o "rivalitate" cu China, dar nu un "conflict" sau un "război rece".

"Scopul nostru va fi să încercăm să luăm măsuri care să stabilizeze relația dintre Statele Unite și China, să înlăturăm unele neînțelegeri și să deschidem noi linii de comunicare", a spus un înalt oficial într-o discuție cu presa, scrie La Libre Belgique.

Aceasta va fi a doua întâlnire directă dintre cei doi de la alegerea lui Joe Biden și a șaptea lor conversație de la acea dată.

De asemenea, va fi prima vizită a lui Xi Jinping în Statele Unite din 2017. În același timp, la San Francisco va avea loc Summitul pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (Apec), organizat în perioada 12-18 noiembrie.

Președintele SUA vrea să-și avertizeze omologul că americanii sunt "extrem de îngrijorați" de ingerința Beijingului în alegerile prezidențiale din Taiwan din 2024, a declarat o înaltă oficialitate americană.

Ea a estimat că anul viitor, cu aceste alegeri, dar și cu alegerile prezidențiale din noiembrie anul viitor în Statele Unite, ar putea fi "destul de agitat" pentru relația dintre Washington și Beijing.

"Suntem, de asemenea, îngrijorați de intensificarea fără precedent, periculoasă și provocatoare, a activităților militare (chineze) în jurul Taiwanului", a adăugat ea, indicând că și Joe Biden va aborda subiectul.

El va repeta totuși Chinei - care pretinde suveranitatea asupra insulei - că Washingtonul nu sprijină independența Taiwanului și că, prin urmare, politica americană în această chestiune nu s-a schimbat. 

Comunicații militare

Taiwanul este una dintre principalele zone de fricțiune dintre cele două superputeri, iar China a suspendat, de altfel, în vara anului 2022, esențialul comunicațiilor militare regulate cu Statele Unite, după o vizită a președintelui Camerei Reprezentanților americani pe insulă.

A avea un dialog cu China între înalți oficiali militari, dar și la un nivel mai operațional este "absolut esențial" pentru a evita neînțelegerile potențial periculoase, a spus înalta oficialitate.

"Chinezii sunt reticenți și, prin urmare, președintele (Biden) va face hotărât presiuni săptămâna viitoare" pentru a restabili aceste linii cruciale de comunicare între cele două puteri nucleare, a spus înaltul oficial american citat.

Colega sa a avertizat că nu trebuie să ne așteptăm la o "listă lungă de rezultate concrete", asigurând că scopul întâlnirii este "gestionarea rivalității" cu Beijingul și că Statele Unite au așteptări "realiste".

Înalții oficiali au indicat că vor fi abordate principalele probleme internaționale ale momentului, în special războiul dintre Israel și Hamas.

Joe Biden așteaptă de la China "să spună foarte clar, ca parte a relației sale emergente cu Iranul, că este esențial ca (Teheranul) să nu încerce să intensifice sau să extindă" acest conflict.Statele Unite sunt "încrezătoare" înainte de întâlnire, a spus înaltul oficial, lăudând sănătatea economică bună a Americii, precum și activitatea diplomatică intensă a Washingtonului pentru a-și consolida alianțele în Asia.

Întâlnirea dintre Xi Jinping și Joe Biden se va desfășura în mai multe "sesiuni", la fel ca la întâlnirea lor de acum un an din Bali (Indonezia), în marja G20, potrivit acestor surse. 

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA