Strategia își propune să reașeze raporturile României cu Africa, pornind de la existența unei baze promițătoare de colaborare, în contextual turneului președintelui Klaus Iohannis în Africa, turneu care începe marți.

Vizitele Președintelui României în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul African, anunță Administrația Prezidențială.

În perioada 14-23 noiembrie, Klaus Iohannis va face vizite de stat în Kenya, Republica Unită Tanzania și Republica Cabo Verde și o vizită oficială în Senegal. 

Strategia recunoaște rolul esențial al continentului african în modelarea tendințelor globale în secolul XXI și își propune să reașeze raporturile României cu Africa, pornind de la existența unei baze promițătoare de colaborare, precum și a unui potențial în diferite domenii, care este în mare măsură neexploatat, spune Ministerul român de Externe.

Potrivit documentului, România beneficiază de un capital de simpatie semnificativ, ce riscă însă ”să se diminueze pe măsură ce are loc schimbul generational”.

În perioada comunistă, România a avut relații politice și economice bune cu țările africane.

Bucureștiul își propune să continue cooperarea cu statele africane în educație, în domeniul păcii și securității, cooperare economică, agricultură.

În plus, e vizată cooperarea în sectoare cu potențial important de dezvoltare, precum digitalizarea sau transferul de experiență în domenii de interes comun (climă și protecția mediului, protecție civilă, norme fito-sanitare și de siguranță alimentară, securitate cibernetică). 

”Istoria recentă a României constituie un factor favorizant pentru reconectarea cu spațiul african, inclusiv din perspectiva experienței acumulate și a lecțiilor învățate în procesul de tranziție către modernitate caracterizată de democrație, economie de piață, stat de drept și respectarea drepturilor omului”, explică Administrația Prezidențială necesitatea turneului african.

Importanța turneului e umbrită de obiceiul președintelui de a călători cu avioane de lux și de lipsa de transparență privind cheltuielile.