România ar bloca participarea Austriei la reuniunile NATO, ca răzbunare pentru veto-ul Vienei față de aderarea României la spațiul Schengen, notează publicația austriacă kurier.at.

Potrivit sursei citate, preluată de News.ro, doi ofițeri ai forțelor armate austriece așteaptă de săptămâni întregi acreditarea lor pe lângă Alianță.

"Accesul lor este întârziat de România, care a cerut timp de gândire. Publicațiile Salzburger Nachrichten și Oberösterreichische Nachrichten au relatat în edițiile lor de sâmbătă că este vorba de un răspuns la veto-ul guvernului austriac la Schengen", notează Kurier.

Într-un comunicat, un purtător de cuvânt al NATO a subliniat aprecierea Austriei ca partener de lungă durată și a declarat: "Contăm pe România și Austria pentru a rezolva orice problemă bilaterală care ar putea afecta activitatea ofițerilor austrieci din posturile NATO".

Ministerul de Externe de la Viena a declarat sâmbătă pentru APA că România a cerut mai mult timp, respectiv o prelungire a perioadei de așteptare până la jumătatea lunii octombrie, pentru a lua o decizie privind detașarea a doi ofițeri din cadrul Forțelor Armate austriece la sediul NATO.

Detașarea voluntară ar trebui să fie aprobată de toți cei 31 de aliați NATO.