O navă umanitară cu 147 de migranți este în centrul unei noi disute la nivelul guvernului din Italia.

Șase țări din Uniunea Europeană sunt dispuse să primească o parte din cei 147 de migranți îmbarcați pe nava umanitară a organizației neguvernamentale spaniole Proactiva Open Arms, aflată în prezent în fața insulei italiene Lampedusa, scrie Agerpres.

„Franța, Germania, România, Portugalia, Spania și Luxemburg tocmai mi-au indicat că sunt dispuse să primească migranți”, a anunțat joi premierul italian Giuseppe Conte într-o scrisoare deschisă adresată ministrului de interne italian Matteo Salvini, care adoptă o poziție dură față de migranți.

„Încă o dată, omologii mei europeni îmi întind mâna”, și-a exprimat satisfacția Conte, criticându-l foarte dur cu privire la acest dosar pe Salvini căruia îi ceruse demisia joia trecută.

Puterea lui Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă) și actual vicepremier, a slăbit de când a rupt joia trecută alianța guvernamentală formată în urmă cu 14 luni cu Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem). Soarta navei Open Arms este o ilustrare a acestui fapt.

„Am decis să nu semnez noul decret al ministrului de interne, destinat să împiedice intrarea, tranzitarea și oprirea în apele teritoriale ale navei ONG Open Arms”, a anunțat joi ministrul italian al apărării, Elisabetta Trenta.

Ministrul de interne, care solicită o rotație a porturilor de debarcare în Europa, semnase la începutul lunii august un decret prin care interzicea, în numele apărării ordinii publice, intrarea în apele italiene a navei Open Arms.

O decizie luată de un tribunal administrativ, în urma recursului Open Arms, a suspendat otuși miercuri acest prim decret.

Matteo Salvini a emis însă un nou decret pentru a bloca intrarea navei în porturile italiene.

Pentru a intra în vigoare, decretele lui Salvini trebuie semnate mai întâi de ministrul apărării, care este membru al M5S, formațiune care nu intenționează în mod evident să-i urmeze ordinele după ce el s-a dezis de ea.

Salvini esre creditat cu 36-38% în intențiile de vot, iar popularitatea sa este alimentată de poziția sa dură față de migranții ilegali. Un front politic este pe cale să se formeze împotriva lui, printr-o alianță neașteptată între fostul său partener M5S și Partidul Democrat (centru-stânga).

Ocean Viking, nava aparținând SOS Mediterana și Medicilor fără Frontieră (MSF), care caută de asemenea un port pentru peste 350 de migranți, se îndrepta joi spre nord și se afla între Lampedusa și Malta.