Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, la Bruxelles, că România și Ucraina vor organiza, în comun, în aprilie, prima Conferință la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaționale Crimeea.

"Îi voi informa astăzi pe colegii mei despre faptul că România și Ucraina vor organiza în luna aprilie, în comun, prima Conferință la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaționale Crimeea. Aceasta va fi organizată la București și va fi o ocazie foarte importantă pentru a ne baza pe lecțiile învățate în urma războiului și pentru a vedea ce putem face pentru a avea o regiune a Mării Negre mai sigură în viitor", a spus Aurescu înaintea participării la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), citat de Agerpres.

El a subliniat că cel mai important subiect la Consiliul Afaceri Externe este cel privind contracararea efectelor războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.

"Voi reitera din nou importanța sprijinirii Ucrainei pe toate dimensiunile. Voi exprima, astăzi, sprijinul României pentru noile măsuri din cadrul Facilității Europene pentru Pace, pentru furnizarea de muniție pentru Ucraina", a mai declarat ministrul Aurescu.

Șeful diplomației române s-a referit și la importanța continuării eforturilor de izolare a Rusiei.

"România este pregătită să lucreze pe un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei", a adăugat ministrul de Externe, amintind că România continuă eforturile în ceea ce privește tranzitul de cereale și produse agricole ucrainene.

Ministrul Aurescu a evidențiat sprijinul puternic al României pentru Curtea Penală Internațională, reiterând că în ceea ce privește mandatul de arestare emis de CPI, "nimeni nu trebuie să aibă impunitate în ceea ce privește crimele internaționale comise în Ucraina în timpul războiului de agresiune rusesc".

Ministrul Bogdan Aurescu va participa la reuniunea comună a miniștrilor afacerilor externe și a miniștrilor apărării din statele membre UE, precum și la Conferința internațională a donatorilor în sprijinul populațiilor din Turcia și Siria, afectate de seismul din 6 februarie.

El a arătat că există progrese în ceea ce privește Busola Strategică și că va atrage atenția asupra situației din Republica Moldova și asupra necesității de a sprijini Guvernul de la Chișinău.

"Trebuie să continuăm susținerea procesului de reformă în vederea integrării europene a țării. Trebuie să continuăm eforturile de a stabili misiunea civilă (UE) axată pe sectorul de securitate în Republica Moldova. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile de a crea un regim de sancțiuni împotriva acțiunilor de destabilizare, împotriva ordinii constituționale și a statului de drept, pe care le-am propus în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior", a afirmat Aurescu.

El a indicat că în privința Iranului va exprima sprijinul pentru adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni.

Ministrul Aurescu a menționat că în cadrul Conferinței Internaționale a Donatorilor pentru Turcia și pentru Siria va exprima întregul sprijin al României pentru reconstrucție și pentru susținerea eforturilor de aliniere a suferințelor populației afectate de cutremur.

"Voi anunța astăzi o contribuție a României de 1,3 milioane de euro pentru ambele țări", a adăugat ministrul de Externe.