Declarația a fost făcută de șefa diplomației române, Luminița Odobescu, la reuniunea ministerială co-organizată duminică, la Bruxelles, de Regatul Arabiei Saudite și Regatul Norvegiei.

Reuniunea a prilejuit un "dialog interactiv, centrat pe obținerea unei păci durabile și juste în Orientul Mijlociu, care să ia în calcul atât drepturile poporului palestinian, cât și securitatea Statului Israel și a întregii regiuni", potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe.

Luminița Odobescu a subliniat faptul că "România susține eforturile de relansare a negocierilor de pace bazate pe soluția celor două state, în același timp cu cele privind eliberarea tuturor ostaticilor și sprijinul umanitar pentru populația din Gaza aflată într-o situație dificilă".

Salutând demersurile partenerilor din regiune în această direcție, Luminița Odobescu a reamintit faptul că România a recunoscut Palestina încă din anul 1988 și a sprijinit "activ demersurile menite să creeze condițiile necesare pentru implementarea soluției celor două state, Statul Israel și respectiv un stat Palestina, independent, democratic, contiguu și viabil, care să co-existe în pace și securitate, în cadrul unor frontiere sigure și recunoscute".

Situația din Orientul Mijlociu va fi discutată și luni, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, la Bruxelles.

Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană vor aborda eforturile internaționale de detensionare în regiune și mediere, soluționarea crizei din Gaza, precum și evoluțiile din regiunea extinsă.

Totodată, va avea loc și un schimb de opinii informal cu o serie de miniștri de externe din state din Orientul Mijlociu și cu secretarul general al Ligii Arabe, precizează MAE.