Încă o procedură de infringement: Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu a adoptat un plan de urgență pentru cazul întreruperii aprovizionării cu gaze, potrivit normelor europene în vigoare, transmite un comunicat al Comisiei.

Statele membre au avut obligația de a adopta astfel de planuri până la data de 3 decembrie 2012.În noiembrie 2013, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere, deoarece aceasta nu își adoptase încă planul național de urgență. În noiembrie 2014, Comisia a emis un aviz motivat, deoarece România era încă în neconformitate cu regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze.În prezent, planul de urgență încă nu a fost adoptat și acest lucru poate afecta capacitatea României de a face față unei posibile situații de criză.

Context

Regulamentul (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale are ca obiectiv garantarea faptului că statele membre sunt bine pregătite pentru a face față unor eventuale întreruperi ale aprovizionării. În acest scop, statele membre trebuie să elaboreze, printre altele, planuri de urgență și să le notifice Comisiei Europene.Un plan de urgență stabilește măsurile și procedurile care intră în vigoare în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze, acestea trebuind să fie bine coordonate cu statele membre vecine.

Vezi mai jos alte cauze aflate pe rol, împotriva României, la Curtea de Justiție a UE.