România, Ungaria și Cehia au blocat o declarație UE privind mutarea ambasadelor din Israel
Ministerul de Externe a explicat decizia Bucureștiului de blocare a declarației prin faptul că textul era ”lipsit de ehilibru”.
Israel, ajutat de România, Ungaria și Cehia, a reușit vineri să blocheze o declarație a Uniunii Europene prin care urma să fie condamnată mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, a relatat Channel 10, preluat de Times of Israel.
Potrivit unor diplomați europeni și oficiali israelieni, declarația, inițiată de Franța, dorea să arate existența unui front unit la nivelul UE împotriva deciziei luate de Washington.
MAE susține că a făcut ”o analiză complexă” a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă și a considerat că textul este unul ”lipsit de echilibru”, prin punerea accentului pe un singur element: mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim.
Times of Israel scrie că într-un draft al rezoluției se arăta că Ierusalim trebuie să fie capitala a două state - Israel și Palestina, că statutul Orașului Sfânt trebuie stabilit doar în urma unor negocieri și că statele membre UE nu-și vor muta ambasadele de la Tel Aviv.
De ce s-a opus România?
Respingerea Rezoluției de către România are loc în contextul aprobării de către Guvern a unui memorandum controversat de lansare a analizei privind mutarea Ambasadei.
Președintele Klaus Iohannis nu a fost prea încântat de demersul Executivului, de care nu a știut înainte, demers anunțat de liderul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, deși documentul era unul confidențial.
În decembrie anul trecut, după ce Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Statului Israel, ministrul Teodor Meleșcanu reitera faptul că România sprijină soluția celor două state, Israel și Palestina, care ”să trăiască în bună vecinătate și în prosperitate”.
Totodată, MAE preciza într-un comunicat că ”poziția României față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită de dreptul internațional, prin rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU în materie, și, respectiv, cu poziția UE față de acest subiect”.
Motivul României este precizat și de corespondentul Channel 10: ”Ungurii nu au vrut să-l supere pe Trump, iar cehii și românii au în vedere mutarea ambasadelor la Ierusalim, contrar poziției UE”.
În urma procesului de analiză desfășurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declarații în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini.
Candidatura României la Consiliul de Securitate ONU, afectată
Ministrul de Externe a recunoscut, în cadrul audierii de miercuri din Parlament, că luarea în calcul a mutării Ambasadei române la Ierusalim ar putea afecta candidatura României pentru mandat de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, în perioada 2020-2021.
”În legătură cu candidatura noastră la Consiliul de Securitate este unul dintre elementele de analiză. Într-adevăr, există posibilitatea să fie afectată această campanie. Noi avem cam 43 de state arabe și musulmane cu care avem încheiate înțelegeri reciproce de a ne sprijini, inclusiv pentru candidatura noastră la Consiliul de Securitate. Va trebui să vedem în ce măsură lucrurile vor evolua într-o direcțier sau alta”, a declarat Teodor Meleșcanu, potrivit Mediafax.
Comentarii