Uniunea Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă (EUCPM), ca urmare a incendiilor generalizate din Australia, iar MAI a răspuns apelului lansat la nivel european și are forțe pregătite pentru a fi trimise în Australia.

Centrul de Coordonare a Răspunsului în Situații de Urgență al Uniunii Europene (ERCC) a lansat luni seară un apel către Statele Membre pentru a comunica în cel mai scurt timp posibil resursele pe care le pot pune la dispoziție pentru a fi dislocate în vederea intervenției în Australia, transmite MAI printr-un comunicat de presă.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, l-a informat pe premierul Ludovic Orban despre solicitarea Centrului de Coordonare a Răspunsului în Situații de Urgență al Uniunii Europene care a dispus transmiterea informațiilor referitoare la resursele umane și logistice ce pot fi pregătite pentru dislocarea în Australia.

De asemenea, președintele  Klaus Iohannis a fost și el informat cu privire la resursele de care dispune țara noastră și a transmis ca, în urma solicitărilor România să ofere ajutor în cel mai scurt timp.

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, la nivelul Uniunii Europene va fi constituită o rezervă de forțe de intervenție și salvare în caz de dezastre, pusă la dispoziție de țările ce dețin capacități în domeniu, pe care oficialii australieni o pot accesa în totalitate sau parțial, în funcție de necesități și de evoluția situației din acest stat.