Ministerul Afacerilor Externe organizează, prin Misiunile Diplomatice și Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secții de votare în străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 9 iunie.

Ministra Luminița Odobescu a emis, în acest sens, ordinul, astfel că, pentru scrutinul din 9 iunie vor fi organizate cu 80 mai multe secții decât cele înființate la alegerile prezidențiale din 2019 (835 de secții de votare), cu 167 mai multe secții decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020 (748 de secții) și cu 474 mai multe decât secțiile de votare organizate la alegerile europarlamentare din 2019 (441 secții).

Cele mai multe secții vor fi organizate în statele în care se regăsesc cele mai numeroase comunități de cetățeni români: Italia (150 de secții), Spania (147 de secții), Regatul Unit al Marii Britanii (104 secții), Germania (87 secții), Franța și Principatul Monaco (67 de secții), Republica Moldova (52 secții), SUA (45 secții), Belgia (24 secții), Austria (17 secții), Irlanda (16 secții), Regatul Țărilor de Jos (16 secții), Danemarca (14 secții), Canada (12 secții).

Propunerile Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale României în străinătate privind secțiile de votare care vor fi organizate în afara țării au avut la bază atât consultările periodice cu reprezentanți ai comunităților de cetățeni români din diaspora, cât și dinamica relocării cetățenilor români din diaspora înregistrată în ultimii ani.

Lista secțiilor de votare din străinătate și a adreselor sediilor acestora poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secțiunea dedicată alegerilor (https://www.mae.ro/node/64518).

MAE reamintește că la alegerile europarlamentare din 9 iunie cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

La scrutin, votarea începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora 22:00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.