Există cărți care nu apun niciodată și a căror vitalitate este direct proporțională cu forța lor tulburătoare.

Cu siguranță că una dintre acestea este romanul 1984 al lui George Orwell, o capodoperă a distopiei, adică a utopiei inversate, un roman politic vizionar despre societățile totalitare scris în 1948 (titlul cărții fiind dat de inversarea ultimelor două cifre ale anului în care l-a scris Orwell), scrie IL CORRIERE DELLA SERA.

Dacă pe de-o parte Big Brother, inventat de geniul lui aceluiași Orwell, a fost banalizat până la punctul de a deveni un banal produs de televiziune, de cealaltă parte este mai mult decât evident faptul că, romanil continuă să provoace, dacă nu frică, măcar un pic de neliniște.

Demonstrația capacității sale subversive sosește din Belarus, al cărui președinte, Aleksandr Lukașenko, nu numai că a interzis circulația cărții, dar a decis să-l bage la închisoare pe Andrei Ianușkevici, proprietarul editurii care a autorizat anul trecut publicarea romanului.

Nu este de mirare că o viziune a lumii precum cea prefigurată de Orwell, în care există un partid care controlează totul, eliminând orice fomă de dizidență și creând o „neolimbă”, o limbă robotizată, este perceput în actuala Belarus putiniană ca o amenințare împotriva sistemului.

Ceea ce uimește cel mai mult este că la mai mult de 70 de ani de apariția sa, romanul continuă să aiba aceste puteri. Pur și simplu trebuie constatat ca profeția orwelliană despre un aparat polițienesc capabil să impună poporului o supunere totală este oglinda exactă a ceea ce a fost la vremea sa strategia sovietică și a ceea ce este astăzi Rusia Putiniană cu adepții ei. Dar nu trebuie uitat, confirmând cât de puțin ideologică a fost poziția scriitorului, că în urmă cu doar câteva luni, lectura aceleiași cărți, "1984", nu a fost recomandată de către Universitatea din Northampton, fiind considerată ofensivă și neliniștitoare.

Ne aflăm într-un context complet diferit de cel rusesc, însă paradoxal, fervoarea iconoclastă cancel culture poate produce aceleași cenzuri, eventual mai puțin violente, însă la fel de periculoase. De altfel, romanul lui Orwell descrie un sistem de putere care anihila prin violență orice tip de "psihocrimă" , adică orice gând rebel, însă uriliza o formă ascunsă de persuasiune pentru a impune un conformism trist și mizerabil în care toate și toți se aseamănă.

Dacă pentru socialistul George Orwell, Uniunea Sovietică era o amenințare, și capitalismul britanic era periculos, în special cel de după cel de-al Doilea Război Mondial. Și privit de la Minsk, de la Moscova, de la Londra sau de la Milano, nu se înșelau.

Sursa: RADOR