Moneda rusească a coborât luni până la 83,8411 ruble pentru un dolar. Deteriorarea balanței comerciale afectează rezervele de valută ale țării, ceea ce contribuie la devalorizarea monedei, relatează Le Figaro.

Rubla a căzut luni, 12 iunie, la cel mai scăzut nivel de 13 luni față de dolar, reflectând o deteriorare a balanței comerciale a țării sub efectul războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei. Moneda rusească a coborât până la 83,8411 ruble pentru un dolar. Pe la ora  22:15 ora franceză, era de 83,7766 ruble pentru un dolar, în scădere cu 1,24%.

Banca Centrală Rusă (BCR) a arătat vineri că soldul operațiunilor curente cu exteriorul, care ține cont de totalul schimburilor cu străinătatea, a arătat un surplus de 22,8 miliarde de dolari pe perioada ianuarie - mai, adică o scădere de 81% pe an.

"Petrolul este o problemă"

În opinia lui Adam Button, de la ForexLive, "petrolul este o problemă pentru Rusia", din cauza scăderii cursului, care afectează primul exportator mondial de țiței și produse rafinate împreună. Această degringoladă a cursurilor țițeiului, care sunt mai mici cu peste 40% față de nivelul lor din 2022 în același stadiu, se explică prin întrebările privind soliditatea cererii pe fondul încetinirii economice, dar și a temerilor de o ofertă prea mare.

Prețurile petrolului au scăzut, de asemenea luni, tot sub influența unei serii de indicatori dezamăgitori. Prețul barilului Brent din Marea Nordului cu livrare în august a scăzut cu 3,94%, încheind la 71,84 dolari. Echivalentul lui american, West Texas Intermediate (WTI) cu scadență în iulie a pierdut 4,34%, până la 67,12 dolari. În ședință, prețul de referință al WTI a coborât până la 66,80 de dolari, cel mai mic de șase săptămâni.

Deși se angajase în februarie să-și reducă producția cu circa 500.000 de barili pe zi, Rusia a continuat să exporte masiv aur negru încât a făcut să se clatine tot cartelul  OPEC+, constituit din Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și aliații săi din acordul încheiat în 2016.

Lipsă de transparență

Potrivit lui Adam Button, lipsa de transparență a Rusiei, care a încetat la sfârșitul lui aprilie să publice date oficiale despre producția sa de petrol și gaz, subminează credibilitatea alianței în întregime, ceea ce contribuie la scăderea cursurilor și penalizează, prin ricoșeu, veniturile din export ale Rusiei.

Deteriorarea balanței comerciale a Rusiei afectează rezervele de valută ale țării, ceea ce contribuie la subminarea monedei sale. Importurile devin mai scumpe, ceea ce alimentează inflația. Vineri, președinta BCE a vorbit despre creșterea inflației, alimentată, după părerea ei, de balanța comercială, dar și de accelerarea cheltuielilor publice și de tensiunile de pe piața muncii, care se confruntă cu o penurie de mână de lucru parțial legată de război.

În alte părți pe piața de schimb, euro creștea ușor cu 0,09% față de dolar, la 1,0759 dolari pentru un euro, pe fondul așteptărilor la începutul unei săptămâni marcate de o serie de decizii ale băncilor centrale.

sursa: RADOR