Europenii îi invită pe britanici să discute „serios”, Londra acuză inflexibilitatea Bruxelles-ului.

„Avem nevoie de o poziție clară a Marii Britanii asupra tuturor aspectelor legate de separare. Cu cât mai curând vom elimina ambiguitatea, cu atât mai repede vom fi în poziția de a discuta relațiile viitoare”, a spus negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, în prima zi a celei de-a treia runde a de discuții dintre UE și Regatul Unit.

 

„Timpul trece repede (...) Trebuie să începem să negociem serios. Avem nevoie de documente britanice clare pentru a avea negocieri constructive”.

Barnier a transmis acest avertisment Guvernului de la Londra chiar în conferința de presă comună cu omologul său britanic David Davis. Davis nu a răspuns direct cerințelor lui Barnier, dar a spus că documentele de poziție prezentate de guvern în cursul acestei luni sunt rezultatul unui proces îndelungat și detaliat de reflecție.

Dar poziția lui Barnier a fost suficient de clară, comentează Bloomberg, negociatorul UE spunând, practic, guvernului britanic că a răspuns la o altă întrebare.

Dacă britanicii vor „imaginație” și „flexibilitate”, Barnier vrea să afle de la Davis cât este dispus guvernul britanic să plătească pentru a părăsi Uniunea Europeană.

Londra ar vrea să negocieze viitorul acord în paralel cu închiderea celui actual, insistând că problematicile divorțului și ale parteneriatului viitor sunt interconectate și este firesc să fie discutate la pachet. De cealaltă parte, Comisia Europeană a spus de la bun început că mai întâi trebuie ajuns la un acord privind despărțirea și abia apoi se va trece la discutarea viitorului acord. 

UPDATE: Și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a subliniat că nicio negociere privind relația post-Brexit între UE și Marea Britanie nu va începe atât timp cât chestiunile legate de ieșirea Londrei din blocul comunitar nu vor fi rezolvate, relatează Agerpres.

„Trebuie să fie foarte clar că nu vom începe nicio negociere privind (...) noile relații, în special economice și comerciale, între Marea Britanie și Europa înainte să fie rezolvate toate chestiunile legate de Articolul 50 și, prin urmare, de divorț”, a declarat Juncker, într-un discurs susținut la Bruxelles în fața ambasadorilor la UE.

Este nevoie „mai întâi de reglarea trecutului înainte de a proiecta viitorul”, a insistat el, reluând practic poziția Uniunii Europene de la începutul negocierilor privind Brexit.