Comunitatea serviciilor de informații din Statele Unite consideră că Rusia "probabil nu dorește un conflict militar direct cu forțele SUA și NATO, dar există potențialul ca acest lucru să se întâmple", notează CNN.

"Până acum, liderii ruși au evitat să întreprindă acțiuni care ar extinde conflictul din Ucraina dincolo de granițele Ucrainei, dar riscul de escaladare rămâne semnificativ", potrivit raportului anual neclasificat de evaluare a amenințărilor, raport realizat de Comunitatea serviciilor de informații a SUA. 

Directoarea Serviciului Național de Informații, Avril Haines, a declarat în fața Congresului că războiul din Ucraina a devenit un "război de uzură în care niciuna dintre părți nu are un avantaj militar definitiv", dar a afirmat că președintele rus, Vladimir Putin, va continua probabil ani de zile acest război.

"Nu prevedem că armata rusă își va reveni suficient de mult în acest an pentru a obține câștiguri teritoriale majore, dar cel mai probabil [Vladimir] Putin calculează că timpul lucrează în favoarea sa și că prelungirea războiului, inclusiv cu potențiale pauze în lupte, poate fi cea mai bună cale care i-a mai rămas pentru a asigura în cele din urmă interesele strategice ale Rusiei în Ucraina, chiar dacă va dura ani de zile", a declarat Avril Haines.

Avril Haines și ceilalți oficiali americani de top din domeniul informațiilor - directorul CIA, William Burns, directorul FBI, Chris Wray, directorul Agenției de Informații a Apărării, generalul-locotenent Scott Berrier, și directorul Agenției Naționale de Securitate, generalul Paul Nakasone - au prezentat concluziile raportului în fața Comisiei de Informații a Senatului miercuri, în cadrul audierii publice anuale a comisiei privind amenințările mondiale.

Rusia devine din ce în ce mai dependentă de capacitățile sale nucleare, cibernetice și spațiale

Pe măsură ce Rusia se confruntă cu "pagubele importante" provocate de războiul din Ucraina, Moscova va deveni tot mai dependentă de capacitățile sale nucleare, cibernetice și spațiale, au declarat agențiile de informații americane în raportul lor anual.

Pierderile grele de pe câmpul de luptă din Ucraina "au degradat capacitățile convenționale terestre și aeriene ale Moscovei și au sporit dependența sa de armele nucleare", a afirmat Biroul Directorului de Informații Naționale în raport.

"Deși activitatea sa cibernetică din jurul războiului nu a fost la nivelul ritmului și impactului la care ne așteptam, Rusia va rămâne o amenințare cibernetică de top, deoarece își rafinează și utilizează capacitățile de spionaj, influență și atac", subliniază raportul. 

China va menține cooperarea cu Rusia

China își va menține cooperarea cu Rusia pentru a continua să încerce să provoace SUA, în pofida preocupărilor internaționale cu privire la invadarea Ucrainei, potrivit Reuters.

"În pofida reacțiilor globale privind invadarea Ucrainei de către Rusia, China își va menține cooperarea diplomatică, de apărare, economică și tehnologică cu Rusia pentru a continua să încerce să provoace SUA, chiar dacă acest lucru îi va limita sprijinul public", se arată în raport.

Documentul s-a concentrat în mare parte pe amenințările din partea Chinei și Rusiei, evaluând că prima va continua să-și folosească mijloacele militare și alte active pentru a-și intimida rivalii în Marea Chinei de Sud și că își va continua acțiunile din 2022, care ar putea include mai multe traversări în strâmtoarea Taiwan sau lansări de rachete peste Taiwan.

Conform raportului, Rusia probabil nu dorește un conflict cu SUA și NATO, dar războiul din Ucraina implică un "risc mare" ca acest lucru să se întâmple și există "un potențial real" ca eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina să afecteze statutul intern al președintelui rus Vladimir Putin, crescând astfel potențialul de escaladare. 

Sursa: RADOR