Rusia a trimis în mod discret cel puțin 300 milioane de dolari în total unor partide politice și candidați în peste 20 de țări începând din 2014 pentru a-și exercita influența, potrivit unei estimări a serviciilor de informații americane.

Statele Unite ”consideră că este vorba despre estimări minimale și că Rusia, probabil, în secret, a transferat mai multe fonduri care nu au fost reperate”, a indicat un înalt responsabil american, fără a preciza țările vizate, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit acestuia, un ambasador rus la post într-o țară asiatică nespecificată i-a dat milioane de dolari unui candidat la alegerile prezidențiale.

Administrația Joe Biden a cerut o astfel de estimare serviciilor sale în urma invaziei ruse în Ucraina, concomitent cu lansarea de către Washington de multiple inițative pentru izolarea Moscovei pe scena internațională.

Evaluarea nu a analizat ingerința rusă în politica americană, însă serviciile de informații americane declaraseră anterior că Moscova intervenise în alegerile din SUA din 2016, mai ales recurgând la rețelele sociale pentru a-l susține pe Donald Trump.

Liderul partidului italian Liga (extremă dreapta), Matteo Salvini, a asigurat miercuri că nu a acceptat niciodată bani din partea Moscovei, relatează ANSA.

Reacția sa vine pe fondul agitației create în Italia, înaintea alegerilor legislative din 25 septembrie, de noul raport al serviciilor de informații americane privind finanțarea acordată de Rusia unor partide din străinătate.