Rusia a folosit cel puțin șapte tipuri de mine terestre cu fragmentare și cu suflu de la invadarea Ucrainei la 24 februarie, relevă un raport al Observatorului Minelor, făcut public joi și citat de France Presse.

Este "o situație fără precedent, în care o țară care nu este încă parte a tratatului folosește această armă pe teritoriul unui stat membru", atrage atenția acest raport care evaluează punerea în aplicare a Convenției privind interzicerea minelor terestre din 1997 (sau Tratatul de la Ottawa), notează Agerpres.

Folosirea de către Rusia - țară cu cel mai mare stoc mondial de mine terestre (26,5 milioane) - a acestui tip de arme în Ucraina a fost condamnată ferm de diverse țări.

Șase dintre tipurile de mine terestre sunt cu fragmentare (MOB, MON-50, MON-100, OZM-72, POM-2/POM-2R și POM-3). Rusia folosește de asemenea mine cu suflu (PMN-4). Toate au fost produse de Rusia sau de URSS, conform raportului.

++++

Poliția ucraineană descoperă dovezi de tortură în Herson

Poliția ucraineană a găsit dovezi ale unor presupuse crime comise de forțele ruse de ocupație, inclusiv tortură în zonele eliberate din Herson, astfel repetându-se modelul din alte zone ale Ucrainei eliberate de sub controlul rusesc anul acesta, relatează dpa.

Localnici au fost ținuți în captivitate în 11 locuri, a declarat miercuri seara ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski într-o intervenție la televiziunea ucraineană.În patru dintre aceste locuri există indicii că prizonierii au fost torturați.

Anchetatorii au strâns probe și au interogat martori acolo. De asemenea, în prezent sunt exhumate cadavre, a afirmat el.