O analiză a imaginilor din satelit prin programul Harvest al NASA arată că Rusia a furat o parte din recolta de cereale din zonele pe care le ocupă în Ucraina, scrie Les Echos.

În ciuda bombardamentelor, furtului de material agricol și a blocadei din Marea Neagră, agricultorii ucraineni au avut o recoltă "foarte reușită", potrivit Inbal Becker-Reshef, directorul programului Harvest al NASA, agenția spațială americană. 

Un studiu făcut pe baza imaginilor din satelit estimează că fermierii ucraineni au recoltat 26,6 milioane de tone de grâu în acest an. Scăderea este  semnificativă față de cele 33 de milioane de tone recoltate anul trecut, dar nivelul este apropiat de media celor cinci ani precedenți, stabilită la 27,9 milioane de tone.

Multă vreme numită "hambarul cu grâu" al Uniunii Sovietice, Ucraina este una din principalele țări exportatoare de produse agricole din Europa: în 2021, sectorul agricol reprezenta aproape 28 de miliarde de dolari, adică 41% din exporturile Ucrainei și 10% din PIB-ul său.  În afară de grâu, orz și porumb, țara furnizează jumătate din nevoile mondiale de ulei de floarea soarelui.

Trei cicluri de recolte perturbate

Totuși, Ucraina este lipsită de 22% din această recoltă de continuarea luptelor în sudul și estul țării și de ocupația rusească, totală sau parțială, a regiunilor Herson, Donețk și Lugansk. Potrivit Harvest, aproape 6 milioane de tone de grâu, cu o valoare de un miliard de dolari, ar fi fost recoltate în zonele controlate de Rusia. Circa 88% din culturile de iarnă plantate în zonele ocupate au fost deja recoltate, zonele nerecoltate situându-se în principal pe linia frontului.

Invadarea Ucrainei de către vecinul său rus a perturbat de fapt trei cicluri de recolte: grâul plantat în 2020 și recoltat în 2021, exportat la începutul lui 2022; grâul plantat în 2021, aflat încă pe câmp în momentul invaziei și recoltat în timpul luptelor din vara 2022; și recoltele viitoare, a căror însămânțare și recoltare vor depinde de disponibilitatea semințelor și de starea infrastructurii.

Or, exploatațiile agricole din sudul și din estul țării sunt supuse regulat bombardamentelor rusești sau, în teritoriile controlate de Rusia, furtului de material agricol. În anumite regiuni, fermierii ar fi fost chiar deposedați de pământurile lor de oameni înarmați, care se reclamă de la autoritățile colaboraționiste sau de la armata rusă.

Exporturile, în scădere cu 30%

Blocada economică impusă în Marea Neagră de marina rusă a redus și ea considerabil volumul exporturilor ucrainene, ducând astfel la o explozie a prețului cerealelor: potrivit datelor ministerului ucrainean al Agriculturii, Ucraina ar fi exportat numai 18,1 milioane de tone de cereale în sezonul 2022-2023, adică o scădere de aproape 30% față de 25,8 milioane de tone exportate în același stadiu în sezonul precedent.

Un acord negociat între Ucraina, Rusia și Turcia a permis exporturilor de grâu sa se reia din anumite porturi din Marea Neagră, printre care Odesa, dar prețurile rămân încă foarte ridicate, făcând contrabanda extrem de lucrativă.

Din luna iulie, peste 22 milioane de tone de produse agricole au fost exportate în cadrul acestui acord, din care 4,5 milioane de tone de porumb și 3,2 milioane de tone de grâu. Acordul, prelungit cu patru luni luni la jumătatea lui noiembrie, este totuși fragil și este dependent de bunăvoința  guvernului rus.

sursa: RADOR