Rusia și Belarus au semnat joi un acord vizând oficializarea amplasării unor rachete nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus – un demers care, potrivit Moscovei, se datorează crescândelor tensiuni cu Occidentul.

”În contextul unei extrem de grave escaladări a amenințărilor de la frontierele vestice ale Rusiei și Belarusului, a fost adoptată o decizie prin care se iau o serie de contramăsuri în sfera militar-nucleară”, a relatat agenția de presă TASS, citându-l pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, scrie US News&World Report.

Amplasamentul unor asemenea rachete a fost anunțat pentru prima oară de președintele Vladimir Putin în luna martie. După invadarea Ucrainei de anul trecut, Putin a declarat de mai multe ori că, dacă va fi necesar, Rusia este gata să apeleze la armament nuclear pentru a-și apăra ”integritatea teritorială”.

La vremea aceea, NATO a declarat că nu vede de ce ar fi nevoie să-și modifice prezența nucleară, deși a subliniat că retorica lui Putin pe teme nucleare este ”periculoasă și iresponsabilă”. Ucraina afirmă că Belarus, un aliat al Rusiei, ”a devenit un ostatic” al Moscovei.

Șoigu a mai afirmat că Moscova își va păstra în continuare controlul asupra acestor arme și își va asuma orice decizie în privința folosirii lor.

Citat de TASS, el ar fi spus că rachetele de tip Iskander-M, care pot transporta focoase convenționale sau nucleare, au fost transmise forțelor armate din Belarus, iar o serie de avioane Su-25 au fost transformate pentru a putea fi folosite ca arme nucleare.

”Militarii belaruși au beneficiat de instrucția necesară la centre de instructaj rusești”, a mai spus Șoigu, citat de aceeași agenție.

El a mai adăugat că acordurile semnate cu omologii belaruși vizează proceduri de înființare a unor ”depozite speciale de armament nuclear pe teritoriul belarus”.

Armamentul nuclear strategic include arme de calibru mai mic, destinat folosirii pe front, spre deosebire de cel de ordin strategic, capabil să șteargă orașe întregi de pe suprafața Pământului. Rusia nu a dezvăluit de câte arme de acest fel dispune. 

Sursa: RADOR