O serie de "explozii puternice" a făcut cel puțin trei morți și patru răniți în orașul rus Belgorod, a arătat duminică guvernatorul acestei regiuni frontaliere cu Ucraina și deja atinsă anterior de tiruri.

Bombe cu fosfor ar fi fost folosite de două ori de Rusia pe Insula Șerpilor, denunță armata ucraineană, scrie Le Point. A două zi după retragerea trupelor ruse de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, joi, 30 iunie, armata ucraineană le-a acuzat că au tras bombe cu fosfor.

"În jurul orei 18.00, forțele armate ruse au efectuat de două ori un atac aerian cu bombe cu fosfor pe Insula Șerpilor", a scris comandantul șef ucrainean Valeri Zalujnii pe Telegram, acuzând Moscova "că nu își respectă propriile declarații. Cu o zi înainte, armata rusă indicase că s-a retras din acest teritoriu simbolic "în semn de bunăvoință", după ce "îndeplinise" "obiectivele stabilite".

"Singurul lucru în care inamicul este consecvent este precizia sa constantă  în lovire", a criticat Valerii Zalujnii. El și-a însoțit mesajul cu un videoclip în care se vede un avion zburând deasupra Insulei Șerpilor și aruncând cel puțin două bombe care își ating ținta, lăsând dungi albe ușoare care apar pe cer, un semn distinctiv al bombelor cu fosfor.

Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu împotriva țintelor militare, conform unei convenții semnate în 1980 la Geneva. Kievul a acuzat Moscova de folosirea sa în mai multe rânduri de la sfârșitul lunii februarie, inclusiv asupra populației civile, acuzație pe care armata rusă o respinge categoric. 

Joi, armata ucraineană s-a bucurat că i-a forțat pe ruși, "incapabili să reziste" artileriei, să abandoneze Insula Șerpilor, situată în nord-vestul Mării Negre.

Această mică insulă a devenit emblematică încă din prima zi a invaziei ruse, când un membru al garnizoanei ucrainene care o apăra i-a răspuns navei ruse care le cerea să se predea să "se ducă la dracu".

Armata rusă preluase finalmente controlul, respingând apoi mai multe atacuri ucrainene, până joi.

++++

O serie de "explozii puternice" a făcut cel puțin trei morți și patru răniți în orașul rus Belgorod, a arătat duminică guvernatorul acestei regiuni frontaliere cu Ucraina și deja atinsă anterior de tiruri.

Armata rusă afirmă că a doborât duminică în zori trei rachete ucrainene contra orașului Belgorod, aproape de Ucraina, unde un oficial local anunțase anterior moartea a trei persoane după explozii.

"Apărările antiaeriene rusești au doborât trei rachete Tocika-U cu muniție cu dispersie lansate de naționaliștii ucraineni contra Belgorodului. După distrugerea rachetelor ucrainene, resturile uneia dintre ele au căzut pe o casă", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konașenkov, potrivit La Libre Belgique.

Sursa: RADOR