Moscova și-a îndreptat ”artileria” spre Washington, dând vina pe SUA pentru morții din Donbas și avertizând asupra consecințelor includerii Rusiei pe lista neagră a terorismului.

Moscova a ridicat tonul retoricii sale față de Statele Unite, acuzându-le de implicare directă în conflict, pe de o parte, și amenințând că va rupe relațiile diplomatice dacă administrația Joe Biden va asculta apelurile Congresului american și va califica Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul, notează Diario de Noticias.

Între timp, SUA, Canada și Regatul Unit au adăugat încă un nivel de sancțiuni legate de entități și persoane ruse.

Ministerul rus al apărării a declarat că Statele Unite au trecut linia sprijinului militar, acuzând armata americană de coordonarea împreună cu ucrainenii a atacurilor cu sisteme mobile de rachete cu lansare multiplă HIMARS. Potrivit rușilor, declarațiile făcute pentru "Telegraph" de către șeful adjunct al serviciilor secrete militare ale Ucrainei, Vadim Skibițki, sunt o recunoaștere a rolului Washingtonului.

"Toate acestea demonstrează în mod incontestabil că Washingtonul, contrar celor declarate de Casa Albă și de Pentagon, este direct implicat în conflictul din Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului apărării, Igor Konașenkov. El a dat vina pe Administrația Biden pentru "toate atacurile cu rachete asupra cartierelor rezidențiale și a infrastructurii civile din orașele din Donbas și din alte regiuni, care au dus la moartea în masă a civililor".

În interviu, Skibițki a dezvăluit că ucrainenii au recurs la imagini de satelit și la informații în timp real furnizate de Washington înainte de a utiliza sistemele de lansare de rachete livrate de SUA. El a mai precizat pentru ziarul londonez că au existat consultări între lucrătorii serviciilor secrete din SUA și din Ucraina înainte de atacuri și că Washingtonul avea un drept de veto efectiv asupra țintelor preconizate, deși a afirmat că lucrătorii din SUA nu ofereau informații directe cu privire la ținte.

Sistemele HIMARS, care în versiunea trimisă în Ucraina pot lovi ținte la o distanță de până la 80 de kilometri, au o precizie nemaiauzită până acum în conflict. Luni, Ministerul apărării al Ucrainei a anunțat sosirea a încă patru HIMARS, ridicând totalul la 16. În urmă cu două săptămâni, ministrul Oleksii Reznikov a declarat că țara sa are nevoie de cel puțin 100 pentru a "răsturna situația pe câmpul de luptă". O cifră departe de realitate și de planurile americane care, deocamdată, s-au angajat să trimită mai multă muniție pentru acest sistem, precum și pentru alte tipuri de artilerie, în valoare de 550 de milioane de dolari.

Statele Unite sunt principalii aliați militari ai Ucrainei, a căror asistență a ajuns la opt miliarde de dolari. Cu toate acestea, deși președintele SUA a declarat că dorește ca Ucraina să învingă Rusia, scenariul unei implicări directe în război a fost exclus de timpuriu, din cauza posibilelor consecințe catastrofale pentru cele două mai mari puteri nucleare.

O altă problemă care provoacă agitație la Moscova este ipoteza declarării Rusiei de către administrația Biden drept țară care sponsorizează terorismul, așa cum a solicitat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. "Orice acțiune provoacă o reacție și rezultatul logic al acestui pas iresponsabil ar putea fi ruperea relațiilor diplomatice", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova. "Washingtonul riscă să treacă definitiv de punctul fără întoarcere cu toate consecințele corespunzătoare", a adăugat aceasta.

Săptămâna trecută, Senatul SUA a adoptat în unanimitate o rezoluție neobligatorie în acest sens, însă secretarul de stat Antony Blinken nu s-a arătat foarte convins de eficacitatea măsurii. "Costurile pe care le-am impus noi Rusiei, precum și alte țări sunt absolut în concordanță cu urmările care ar rezulta în urma desemnării ca sponsor de stat al terorismului. Prin urmare, efectele practice sunt aceleași", a declarat Blinken.

Cu toate acestea, un grup de democrați din Camera Reprezentanților a prezentat o nouă inițiativă care, dacă ar fi aprobată, ar avea forță legală și ar adăuga Rusia pe o listă pe care figurează Coreea de Nord, Cuba, Iranul și Siria.

O astfel de măsură ar conduce la și mai multe sancțiuni pentru economia rusă, inclusiv pentru țările care fac afaceri cu Moscova. Și ar deschide calea cetățenilor americani de a da în judecată guvernul rus.Ceea ce a anunțat Departamentul de Stat a fost o nouă rundă de sancțiuni, care au afectat zeci de companii rusești și 13 persoane. Printre aceștia se numără și Alina Kabaeva, fostă gimnastă olimpică și presupusă parteneră a lui Vladimir Putin, dar și diverși oligarhi. Cazul lui Andrei Guriev, proprietarul celei mai mari proprietăți private de la Londra după Palatul Buckingham.

În timp ce Londra a anunțat sancțiuni împotriva a doi foști membri ai conducerii unei companii petroliere, Canada a impus sancțiuni pentru 43 de militari și 17 entități.

Epoca cooperării constructive dintre Rusia și Occident a luat sfârșit

În aceeași notă, un reprezentant al Ministerului rus al afacerilor externe a declarat că epoca cooperării constructive dintre Federația Rusă și Occident s-a încheiat în mod irevocabil. Directorul Departamentului pentru Planificarea Politicii Externe din Ministerul rus de externe, Aleksei Drobinin, a declarat, într-un articol publicat în revista "Afaceri Externe", că epoca cooperării constructive a Rusiei cu țările occidentale s-a încheiat în mod irevocabil, indiferent care va fi rezultatul operațiunii speciale militare ruse din Ucraina, relatează Gazeta.ru.

”Indiferent de durata și de rezultatele operațiunii speciale militare a Federației Ruse în Ucraina, se poate afirma deja că epoca de treizeci de ani de cooperare, în general constructivă, dar nu una fără probleme, cu Occidentul s-a încheiat în mod irevocabil”, a scris el.

Oficialul a mai menționat că Rusia a intrat într-o fază acută de confruntare cu alianța formată din țări neprietenoase, condusă de Statele Unite. "Obiectivul inamicului este de a provoca o înfrângere strategică țării noastre, eliminând-o ca competitor geopolitic", a spus Drobinin. Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Oleg Sîromolotov, a declarat că Rusia le-a oferit Statelor Unite să folosească canalele de profil pentru a înlătura dezacordurile din sfera cibernetică.

Sursa: RADOR