Armata rusă a preluat controlul deplin asupra Lisiceansk, ultimul bastion al trupelor ucrainene din zonă.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a informat duminică pe președintele Vladimir Putin despre "eliberarea" regiunii Luhansk, în Donbasul ucrainean, potrivit unui comunicat al departamentului său publicat pe Telegram. "Astăzi, 3 iulie 2022, ministrul apărării din Federația Rusă, generalul de armată Serghei Șoigu, l-a informat pe comandantul suprem al forțelor armate, Vladimir Putin, despre eliberarea Republicii Populare Lugansk", a indicat instituția militară, potrivit Cadena Ser.

Șoigu a spus: "Ca urmare a operațiunilor militare de succes, Forțele Armate ale Federației Ruse, împreună cu unitățile Miliției Populare din Republica Populară Lugansk, au stabilit controlul deplin asupra orașului Lisichansk și a mai multor localități din apropiere (...)", a detaliat Ministerul apărării.

În anunț, s-a mai subliniat că cele mai mari orașe asupra cărora Rusia și-a stabilit controlul sunt Bilohorivka, la vest de Lisiceansk; Novodrujesk, la nord; Maloreazanțeve, la vest, și Bila Hora, la sud. "Suprafața totală a teritoriilor eliberate în ultima zi a fost de 182 de kilometri pătrați", a subliniat Ministerul rus al apărării.

Declarația militară a fost lansată la doar câteva minute după ce purtătorul de cuvânt al Ministerului apărării, generalul locotenent Igor Konașenkov, a declarat în raportul său că "trupele și unitățile ruse ale Republicii Populare Luhansk luptă în interiorul Lisiceansk, provocând înfrângerea inamicului înconjurat".

S-a știut că, în ajun, orașele Novodrujesk, Maloreazanțeve și Bila Hora au fost "eliberate în vecinătatea Lisiceansk" și că au "închis cercul" în jurul orașului, care a fost până astăzi, tot conform Rusiei, ultimul bastion al Kievului din regiunea Luhansk.

De asemenea, Konașenkov a subliniat că, în timpul operațiunii din zonă, trupele ruse și pro-ruse au preluat controlul și asupra localităților Verhniokamianka, Zolotarivka și Bilhorivka, la vest și foarte aproape de granița regiunii vecine Donețk, și au ajuns la Siverski Doneț. Toate acestea le-au permis soldaților ruși să "închidă cercul din jurul Lisiceansk", a indicat el.

Șeful Administrației Militare Regionale Luhansk, Serhi Haidai, a declarat luni că armata Ucrainei continuă să controleze o mică parte din teritoriul regiunii estice Luhansk și a subliniat că acest lucru le permite militarilor ucraineni să-și consolideze pozițiile în regiunea Donețk.

"Luptele continuă în zona Bilohorivka, Novokosteantinivka. Acestea (trupele ruse, n.r.) nu mai reușesc nimic, dar au raportat deja că au capturat întreaga regiune Luhansk. Însă o mică parte rămâne sub controlul nostru, iar fiecare oră și fiecare zi trec în favoarea trupelor noastre, care și-au întărit deja linia de apărare în regiunea Donețk" - a precizat Haidai, citat de agenția de presă RBC.

Sursa: RADOR